Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Oceń utwór poprzednika

Baka
 Share

Recommended Posts

Proponuje zabawę, która jest popularna na innych forach na których bywałem. Zasady są proste: Jedna osoba wstawia link do utworu (najlepiej jeśli jest to YouTube) a kolejna ocenia ten numer w skali 1-10 no i wstawia własną propozycję. Nie ma ograniczenia w stylach muzycznych.

Zaczynam:

• Super 1

30 minut temu, Baka napisał(a):

Proponuje zabawę, która jest popularna na innych forach na których bywałem. Zasady są proste: Jedna osoba wstawia link do utworu (najlepiej jeśli jest to YouTube) a kolejna ocenia ten numer w skali 1-10 no i wstawia własną propozycję. Nie ma ograniczenia w stylach muzycznych.

Zaczynam:

6/10

To już klasyk ^^ Dobry kawałek, ale mam kilka innych, które wolę bardziej z twórczości Laruku, więc dam 6,5/10. Tak przy okazji, nie wiem dlaczego nie można wrzucić na oficjalny kanał YT klipu, który wygląda nieco lepiej, niż rip z DVD sprzed 20 lat 😆

Ta piosenka jest taka stara i jak tylko usłyszałam pierwsze nuty, było takie "aha, znam to!". A moje odczucie co do niej - nie ma kompletnego sensu, zresztą nigdy nie przepadałam za Kazikiem i jego twórczością, to chyba nie mój klimat. Ale wkład, jaki mają w polską scenę muzyczną jest niezaprzeczalny. 

Podsumowując 5/10.

No to ja moją aktualną miłość wrzucam: 

Totalnie nie wiedziałem czego się spodziewać (chociaż nazwa formacji przewinęła mi się wcześniej tu i tam), więc zostałem całkiem miło zaskoczony. Mogę dać lekką ręką 7/10 😀 (przy okazji, przy utworze pomyślałem, że mogłyby Ci się spodobać także niektóre kawałki od Stray Kids 😄).
Ode mnie dzisiaj utwór, który niestety nie ma oficjalnego klipu. Jedna z lepszych wokalnie formacji kpopowych, czyli EXO i utwór "Fall".

Edited by Kamzo
  • Super 1

Jesteś kolejną osobą, która poleca mi Stray Kids 😄 Off-topic - słuchałam, kilak piosenek wpada w ucho, ale chwilowo nie zostało na playliście. w przeciwieństwie do udostępnionej wyżej piosenki. To tak bardzo mój klimat, szczególnie wieczorami, więc mogę śmiało dać 10/10. Kupiło mnie od pierwszych nutek. 

Ja dalej spamuję The Rampage, bo mogę... Chyba XD Uwaga, uwaga - jak ktoś jest burżujem i używa YT Premium, to zachęcam do obejrzenia tej wersji 😛 => 【Premium】THE RAMPAGE from EXILE TRIBE vs BALLISTIK BOYZ from EXILE TRIBE - Dead or Alive

Nie ma chętnych do zabawy, to ja udzielę się znowu, bo mogę i lubię 😋

8/10! Nie ukrywam, wpływ na moją ocenę miał pewnie także energetyzujący klip! Miałem ochotę na początku wkroczyć z chłopakami z cool miną (chociaż pewnie pasowałbym tam jak świni siodło) i przywalić w coś kijem bejsbolowym. Niestety, nie posiadam YT premium, więc obejrzałem i odsłuchałem w standardowej jakości HD 😄
Ode mnie teraz coś spokojniejszego na ochłonięcie. Moje utalentowane dziewczyny z aespa:

• Super 2

Próbuje trochę wejść w k-pop i właśnie słuchałem aespy ostatnio, kawałek fajny, nie wiem czy mi się wydaje czy wokal jest bardzo podobny do YUI, a może po prostu taki vibe - 7/10 bo bardzo przyjemnie się słucha!

• Super 1

Lubię się w to bawić, bo czasem można mam fajne muzyczne znaleziska, także wracam znowu XD

Co do utworu wyżej - jak należy im się szacunek i uznanie, bo to legenda j-music, tak tutaj trochę mnie zmęczyli 😅 Słucham mocnej muzyki, ale lubię, gdy w piosence jest to "coś", jakiś fragment, motyw, który mnie do niej przyciąga. Tu niestety trochę tego zabrakło, wszystko leciało w jednym tempie i chyba moją uwagę zwróciła końcówka. Koncertowa, nie? Lubię jak publika śpiewa z wokalistą 🙂 Także ogólny rozrachunek - proszę o wybaczenie, ale na dziś dzień 4/10.

Ja tradycyjnie wracam to RMPG i ich najnowszego wydawnictwa z sierpnia. Collaboration z Drum Tao. Nie wiem, czy komuś przypadnie do gustu (bo ja kocham, MV jest piękne, chłopcy są piękni, a mój ulubieniec w tańcu z parasolką sprawił, że bliżej mi było do reakcji nastolatki, niż kobiety 30+ 🤣🤣🤣), ale jestem ciekawa opinii osób postronnych.

Połączenie japońskiej muzyki folkowej z latynoskimi rytmami? Jak widać, można i nawet wyszło to nieźle 😄 Spokojnie mogę ocenić na 8,5/10. Do tego już wiem skąd Twoje tło profilowe 😉
Dzisiaj ode mnie solo Jimina z niesamowicie popularnej formacji BTS.

• Super 1

Jimin. Jego kojarzę niestety głównie jako idola pewnego transkoreańczyka… 😝
Długo zastanawiałam się kiedy on zacznie śpiewać? Coś przydługi ten wstęp z damskim wokalem… 😶 6,5. Brzmi jak większość piosenek w popularnych rozgłośniach radiowych. 

Och, niemiecki. Po latach studiowania germanistyki, oddalam się od tego języka 😄 Ale nie o język, co o muzykę chodzi - jak wszedł początek, to było takie "oho, I like it" i tylko błagałam, by nie wszedł jakiś psujący wszystko wokal. I nie wszedł. Podoba mi się stylistka, mHrocznie się zrobiło, fajne instrumenty smyczkowe, także mogę swobodną ręką dać 8/10 🙂 

To ja bardziej łagodnie i j-popowo. Nie wiem, czy to kogokolwiek przekona, ale wizualnie i muzycznie bardzo mój klimat: 

Ładny, klimatyczny klip i utwór też utrzymany w tym tonie. Idealnie wpasował się w spokojny wieczór, więc daję 8/10 🙂
Ode mnie tym razem coś spoza Japonii, czyli już dzisiaj trochę zapomniana (wokalista nie żyje od kilkunastu lat) legenda metalu, odnosząca największe sukcesy w latach 90 - przed państwem Type O Negative 🟢

Pff, czyżby tylko ja @Kamzo będziemy się w to bawić? XD I don't mind to be honest 😛 

Och, kojarzę ich, ale chyba z jakiejś innej piosenki. To były czasy, kiedy człowiek był młody, mHroczny i zUy XD Przyznaję, klipu nie oglądałam za bardzo (choć jestem fanką czarno-białej stylistyki), bo był trochę zbyt creepy. Po pierwszym przesłuchaniu stwierdziłam, że meh, ale stwierdziłam, że to nie fair, więc włączyłam drugi raz i wypadło lepiej, na takie solidne 7/10.

To ja wracam do popu i robię trochę click-bait i przedstawiam Wam przedziwny mix... THE RAMPAGE  feat. MIYAVI do koreańskiego filmu The Roundup z 2022 roku 😄 

Wcisnę się miedzy Was w takim razie 😄 Totalnie mi nie podszedł ten kawałek niestety, 3/10 - przepraszam! ❤️

Bawimy się dalej 😁! Piękna kobieta z gitarą? Ok, jestem kupiony 😁 Przyjemny utwór, ale trochę zabrakło bym mógł wsiąknąć w tę kompozycję. Jednak spokojnie zasługuje na mocne 6/10.
A ja wracam w rejony kpopu. NMIXX to bardzo młoda grupa, która zadebiutowała zaledwie w zeszłym roku, ale już ma za sobą sporo doświadczeń, zarówno tych lepszych, jak i gorszych. Konceptem dziewczyn jest tzw. mixxpop, co w oczach niektórych niekoniecznie wyróżniało je w pozytywny sposób, za co spotkały się na starcie z dosyć mocną krytyką. Do tego, zaledwie kilka miesięcy po debiucie, jedna z członkiń opuściła ich szeregi (jak to zostało ujęte "z powodów osobistych"). Jednak dziewczyny z NMIXX prą dalej naprzód i swoim talentem oraz wdziękiem zdobywają coraz większą rzeszę fanów 🙂 Poniżej, ich pierwszy singiel, który wywołał tyle zamieszania:

O rany. Totalny chaos. Czy to na tym polega ten mixxpop..? Nie mogłam załapać rytmu, mam wrażenie że ciagle był inny. 3/10 

Muzycznie 10/10 XD Wokalnie... cóż, 3/10, bo lepiej wypadał w tych ostrzejszych partiach XD Takie 6,5/10.

A po baaaardzo długim procesie decyzyjnym, zaproponuję mój inny ulubiony zespół z ostatnich miesięcy. Cholernie ciężko dorwać na YT pełne MV, bo póki wypuszczała je wytwórnia avex, zawsze ucinała końcówki 😕 Dopiero jak dorobili się własnego kanału, pojawiać się zaczęły pełne wersje *sigh* 

Zacznę od małej odpowiedzi:

W dniu 12.10.2023 o 19:25, Matsuhi napisał(a):

O rany. Totalny chaos. Czy to na tym polega ten mixxpop..? Nie mogłam załapać rytmu, mam wrażenie że ciagle był inny. 3/10

W pewnym sensie tak 🙂 Jest to mieszanka różnych gatunków muzycznych w jednym utworze. Muszę przyznać, że ich pierwszy singiel, czyli "O.O" był pod tym względem najdziwniejszy (nawet tytuł jest specyficzny 😅). Ja zainteresowałem się grupą dopiero nieco później, przy ich drugim singlu, który był już mniej kontrowersyjny muzycznie (ale nadal posiadał cechy mixxpopu).

Co do propozycji Ireth, muzycznie całkiem spoko, ale przyznam szczerze, że najbardziej zainteresował mnie klip 🙂 Momentami oglądało się niczym jakiś opening z anime 😄 Skończył się trochę dziwnie, bo obraz zrobił się na jakiś czas czarny, a muzykę jakby urwało 🤔 Podsumowując wszystkie aspekty, mogę dać takie mocne 6/10.
Ja ponownie sięgnę do klipów dziewczyn z aespa i dzisiaj na tapetę idzie "Dreams Come True".

Edited by Kamzo