Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

zakończony K-POP NATION Korea Music Festival 23.09.2023 Warszawa

Baka
 Share

Recommended Posts

369699227_197111310041033_4873890900646764447_n.png.70989014ae4e10793c0f46e0b9c46c0d.png

POP NATION to największe święto muzyki koreańskiej na świecie. Pierwszy na tak ogromną skalę festiwal KPOP-owy w Polsce odbędzie się 23 września na PGE Narodowym w Warszawie. Festiwal będzie największym wydarzeniem w Europie, a także pierwszym stadionowym koncertem KPOP, który odbędzie się w Europie Wschodniej. Fani mogą już przygotowywać się na wyjątkowe doświadczenie azjatyckiej kultury w sercu stolicy, gdzie Wschód spotyka się z Zachodem w harmonijnej fuzji.

Na koncercie zaśpiewają: THE BOYZ, MAMAMOO+, Kep1er, CIX, SF9 (w składzie Da Won, Zu Ho, Tae Yang, Hwi Young, CHANI), a także ZEROBASEONE, Monsta X i (G)I-dle.

Nie mogę się doczekać! Mega się cieszę, że tak duże wydarzenie jest organizowane w Polsce:) Miałam już okazję zobaczyć CIX w styczniu, dali świetny koncert ❤️ Teraz chyba najbardziej czekam na Shownu & Hyungwona, chociaż lubię wszystkie zespoły z line upu:)

Mam nadzieję, że więcej takich wydarzeń w przyszłości sprawi, że wiele grup (szczególnie tych z górnej półki) nie będzie omijało naszego kraju szerokim łukiem i europejska trasa nie będzie wyglądała klasycznie, czyli Londyn, Paryż, Berlin i do domu.

9 minut temu, Baka napisał(a):

Całe szczęście, że nie wyszło tak jak z KPOP Stars Festival xd

Coś więcej wiadomo na ten temat? Podobno przełożony na bliżej nieokreśloną przyszłość, jednak nie wiem z jakich powodów. Aż mi się przypomina scam z Hunter Festem przed laty 🤔

Tak sobie przeglądałem X (twittera) po pracy i zerknąłem na kilka relacji. Myślę, że organizatorzy liczyli na większą frekwencję, ale wybór Stadionu Narodowego na tego rodzaju imprezę był małym nieporozumieniem. Mniejszy obiekt byłby na pewno lepszym rozwiązaniem. Można by też, co sugerowali w social mediach sami uczestnicy, wpuścić ludzi z trybun na mocno opustoszałą płytę. 
Nie wykluczam, że mogłoby być więcej ludzi, ale zestawienie wykonawców musiałoby być po prostu mocniejsze (z całym szacunkiem dla wszystkich uczestniczących artystów i ich fanów). Z powyższych, do pierwszej ligi kpopu mógłbym zaliczyć chyba tylko (G)I-dle.
Tutaj przykładowa fotka (credits to 
@pjmvinyl):

F6ubYpoXQAAIona.thumb.jpg.56695bfc1550a5dc1baa6e4fc4e81736.jpg

O ile mi wiadomo, całość była dostępna także dzięki transmisji VOD, co poza zestawieniem wykonawców, mogło być kolejną przyczyną mniejszej frekwencji. Jako ostatni gwóźdź do trumny wskazałbym ceny biletów. Sorry, ale większość kpopowego fandomu to nastoletnie dziewczęta, które musiały błagać rodziców nie tylko o pieniądze na wykup wstępu na koncert, ale także o transport itp. (nie każdy ma blisko do Warszawki). W sumie to rozbija się ponownie o nieadekwatny obiekt. Mniejszy równałby się z mniejszymi kosztami, co mogłoby się przełożyć na niższy koszt biletów.

Ile było czasu na każdego wykonawcę? 20minut? No trochę za drogo mimo wszystko, wiadomo, że miało być na bogato dlatego narodowy, ale nie do końca to był trafiony pomysł jak widać.

Moim zdaniem, wyszła tutaj niekompetencja organizatora. Wdzieli tu i tam, jak kpop zdobywa szturmem świat i generuje olbrzymie liczby (czy to w sprzedaży, czy w streamingu), więc plan wydawał się prosty: "zorganizujmy koncert... nie, cały event z różnymi wykonawcami i będziemy pływać w hajsie!". Niestety, liznęli tylko wierzchołek tej góry lodowej i nie zagłębili się w szczegóły i taki jest efekt końcowy. Być może nawet coś na tym zarobią (nie wiem jak wpływy z VOD czy ewentualnej sprzedaży merchu), ale na pewno nie będzie to kwota, jaka gdzieś tam widniała na starcie przedsięwzięcia. Jasne, chciałbym żeby wyszło inaczej i był to ogromny sukces, bo teraz może to zahamować na jakiś czas więcej tego typu imprez.