Ireth Posted September 19 Share Posted September 19 A więc zakładam kolejny temat, głównie dlatego, że ostatnio złapałam małego bakcyla na podróżowanie. W sumie to chyba od dawna lubiłam odwiedzać nowe miejsce, obfotografować je i podziwiać ich piękno i urok. Inne kraje są fascynujące, ale Polska też potrafi być cudowna. I właśnie po naszym kraju najpierw się poruszałam najwięcej do czasu, gdy przyszłam do mojej aktualnej pracy, czyli już 6 lat temu. Działał u nas wtedy program Erasmus+ Mobilność Nauczycieli, gdzie grono pedagogiczne jeździło na tygodniowe, zagraniczne kursy. Wzięłam w nim udział z ogromnymi obawami bo: a) nie byłam pewne swoich umiejętności komunikacji w języku angielskim, b) ostatni raz za granicą byłam "milion lat temu", a samolotem nie leciałam nigdy. Przezwyciężyłam jednak te wszystkie obawy i potem poszło już totalnie z górki. Jak tylko Erasmus wraca, jestem pierwszą, która się zapisuje XD Nie będę wymieniać miejsc w Polsce, bo zwyczajnie jest ich ZA DUŻO, ale pozwolę się pochwalić moją krótką listą zagranicznych podróży: - czasy gimnazjum, bardzo dawno temu - Węgry - Reggio Emilia, Włochy (Erasmus+) - Grecja kontynentalna, wycieczka objazdowa z biurem podróży - Le Gosier, Gwadelupa, Wyspy Karaibskie, zamorski departament Francji (Erasmus+) - Paryż, Francja (Erasmus+) - Grecja, Zakynthos - Helsinki, Finlandia (Erasmus+) - Barcelona, Hiszpania (Erasmus+) - Grecja, Kreta Ogarnia mnie smutek, że na tej liście wciąż brakuje Japonii. Może, kiedyś, jak będę bogata XD A jakie jest Wasze zdanie? Lubicie podróżowanie, macie swoje ulubione miejsca, gdzie chcecie się wybrać? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted September 19 Share Posted September 19 Nie jestem typem podróżnika choć ostatnimi czasy mnie trochę nosi ale na wypady rowerowe. Chyba najdłuższy to trasa Łódź-Wrocław-Trutnov (Czechy) - Bolków. 3 dni i ok 400km. Jeśli chodzi o zwykłe "podróże" to 100 lat temu byłem w Ahlbeck plus 3x w Czechach. Generalnie nic wielkiego. Marzenia mam/miałem tylko 3: Stany Zjednoczone - urok prysł jak dotarło do mnie, że te piękne obrazki to w dużej mierze brud, smród, bezdomni i narkomanii. Czarnobyl - wybierałem się, wybierałem aż w końcu sarkofag zakrył to co chciałem zobaczyć. Nie mniej Ukraina, gdy już wojna się skończy pozytywnie dla naszych sąsiadów jest gdzieś w planach. Najchętniej choć częściowo na rowerach. Trzecie i najbardziej oczywiste to Japonia i jak nic się nie zepsuje to za niespełna miesiąc uda się spełnić to marzenie. Wszystko co najważniejsze jest już ogarnięte i tylko odliczam dni 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted September 27 Share Posted September 27 Nie jestem totalnie typem podróżnika, najlepsze wakacje to święty spokój w domu, ale czasami gdzieś tam trzeba jednak pojechać, ale też nie za daleko. Kilka razy byłem we Francji, oprócz pysznych bułeczek z czekoladą to bez rewelacji, przez jakiś czas mieszkałem w UK - bardzo źle się tam czułem więc wróciłem do Polski. A tak to standardowo. kilka tygodni temu pływałem na flamingu w Gdańsku, byłem trochę zawiedziony ich zoo, dużo bardziej podobało mi się to w Bydgoszczy, a nawet chyba w Płocku. Cały czas chę się wybrać do wrocławskiego zoo, ale jakoś cały czas coś wypada 😞 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Posted October 3 Share Posted October 3 Ciekawy temat, ja uwielbiam jeździć nawet jeśli to tylko szybki wypad na weekend - nie usiedzę za długo w domu. Baka, to bardzo ciekawe, bo ja na codzień mieszkam w Manchesterze i nawet kupiliśmy tu dom XD, a byłem we Włoszech, Francji, Hiszpanii (jak na absolwenta iberystyki przystało 😁), Szwecji, Szwajcarii, Słowacji, a w marcu 2024 jadę po raz pierwszy do USA. Marzy mi się Korea i Japonia, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted October 4 Share Posted October 4 W dniu 19.09.2023 o 23:40, johnyzlampy napisał(a): Nie mniej Ukraina, gdy już wojna się skończy pozytywnie dla naszych sąsiadów jest gdzieś w planach. Wojna nigdy nie kończy się pozytywnie. Teraz to już tam jest ubój i mielenie mięsa 😞 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.W Posted October 4 Share Posted October 4 Zgadzam się w zupełności z tym, co napisała @Ireth odnośnie uroku Polski i stopniowo zwiedzam możliwie jak najwięcej jej zakamarków - poza dużymi miastami, spośród których szczególnie urzekł mnie Toruń, Lublin, czy Gdańsk, bardzo lubię spędzać czas w malutkich miejscowościach, gdzie w teorii nie znajdziemy żadnych atrakcji turystycznych 😄 Jeśli zaś chodzi o podróże zagraniczne, miałem okazję odwiedzić: - Czechy: Uwielbiam ten kraj, nie dość, że sama Praga ma genialny klimat to wystarczy odjechać od niej stosunkowo niedaleko, aby móc się nacieszyć pięknem czeskiej natury ❤️ Poza stolicą zobaczyłem przepiękną Czeską Szwajcarię, jak i chociażby Adršpach. - Dania: Odwiedziłem ją kilka miesięcy temu i muszę przyznać, że jeśli chodzi o samą Kopenhagę, byłem nieco zawiedziony - nie zrobiła na mnie zbytniego wrażenia. Nie spisuję jej jednak na straty i na pewno jeszcze kiedyś odwiedzę, może na dłużej, gdyż ten wyjazd trwał ledwo 4 dni. - Finlandia: Tutaj podobnie jak wyżej, spędziłem w niej tylko kilka dni, a do tego był to wyjazd służbowy, więc czasu na zwiedzanie nie było zbyt wiele. Zobaczyłem tylko Helsinki i samo centrum jest dość przykre - mocno powiewa sowieckimi klimatami. W drodze na lotnisko pooglądałem natomiast nieco widoków z obrzeża miasta i byłem zachwycony, więc w najbliższym czasie chciałbym wybrać się tam ponownie. - Holandia: Co prawda ostatnim razem byłem tam już parę dobrych lat temu to z każdego wyjazdu do Holandii wracałem pełen jedynie pozytywnych odczuć. Jeśli chodzi o większe miasta, mój ulubiony jest zdecydowanie Utrecht ^^ - Japonia: W 2017 udało mi się wreszcie odwiedzić i Japonię. Spędziłem tam bardzo aktywny miesiąc, wypełniony po brzegi zwiedzaniem (Osaka oraz Tokio były "bazami wypadowymi"), koncertami, czy polowaniem na płyty w różnistych 2nd handach, z których wiele już niestety nie istnieje. Cieszę się też, że miałem okazję odwiedzić klub Takadanobaba AREA przed jego zamknięciem w 2021. Tak na dobrą sprawę to spora część kultowych w kontekście vk miejsc przestała od tej pory istnieć :< - Litwa: Parę lat temu wpadłem na kilka godzin do Wilna, więc trudno tutaj mówić o pełnoprawnym zwiedzaniu, ale odczucia miałem jak najbardziej pozytywne. - Łotwa: Byłem tym krajem bardzo pozytywnie zaskoczony, szczególnie, że nie jest to nazbyt oczywisty kierunek turystyczny. Sama Ryga ma cudowny klimat, a z uwagi na lokalizację wystarczy krótka podróż komunikacją miejską, aby spędzić nieco czasu nad morzem. - Niemcy: Byłem tam kilkukrotnie i jest to jeden z tych krajów, którego chciałbym zwiedzić możliwie jak najwięcej. Szczególną słabość mam do ichnich małych, górskich miejscowości 😄 - Rumunia: Po kilku latach rozmyślania nad odwiedzeniem tego kraju, w te wakacje wreszcie się udało. Jeśli ktoś z Was również rozważa wizytę w Rumunii - polecam całym sercem! Nie jest to miejsce bez wad (jakież ich nie ma? :P), ale jeśli przymkniemy oko na brud i kilka innych spraw, pozostają nam zapierające dech w piersiach widoki (Transylwania <3), gościnni ludzie oraz bardzo ciekawy pod kątem mieszanki kulturowej kraj. - Słowacja: Miałem okazję odwiedzić jedynie graniczące z Polską górskie miejscowości, więc najpewniej nie odzwierciedla to klimatu kraju jako takiego, ale jestem zakochany w miejscach w okolicach Szczawnicy ^^ - Szwecja: Brakuje mi synonimów dla "cudownego", ale faktycznie Szwecja ma taki właśnie klimat - uwielbiam spędzać tam czas niezależnie od pory roku - zawsze ma coś do zaoferowania. Jedyna gwiazdka to kwestia bezpieczeństwa, gdyż od pewnego czasu nie jest z tym rewelacyjnie, ale to temat na inną okazję... - Węgry: Budapeszt to jedna z moich ulubionych stolic europejskich. Ciężko jest mi opisać jego klimat, więc pozwolę sobie jedynie powiedzieć, że jeśli masz okazję - koniecznie odwiedź 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 24 Share Posted October 24 @johnyzlampy bawi się w Japonii i nie chwali się zadnymi fotami, no jak mozesz XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted October 24 Share Posted October 24 (edited) @Baka Wrzucę relację jak wrócę 😉 Mam taki zapierdziel, że wrzucenie czegoś więcej niż relka na Insta mnie przerasta xD Póki co energolek z Yoshikim 😛 Płyty dam w temacie jak już skończę zakupy. Edited October 24 by johnyzlampy 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.W Posted October 24 Share Posted October 24 O, odwiedzasz może jakieś koncerty w trakcie pobytu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted October 25 Share Posted October 25 @C.W Idę na ten: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.W Posted October 25 Share Posted October 25 Rzuć jeszcze okiem tutaj, może natrafisz na jakiś ciekawy event w luźniejszy wieczór: https://eplus.jp/sf/live/visual Co prawda wspominasz, że grafik napięty, ale... 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JupiterJazz Posted November 26 Share Posted November 26 (edited) O, jak dobrze, że jest ten temat. Ciągle mnie nosi po świecie, Dworzec Kraków Główny to jest w sumie mój drugi dom xD Byłam już we Francji, Belgii, kilka razy w Niemczech i Anglii, w Czechach, na Słowacji i w Turcji. I dwa razy w Japonii. Ale nigdy nie byłam w Suwałkach na przykład... Najprawdopodobniej w maju przyszłego roku ruszam do Seulu, a stamtąd do Osaki i pewnie w Japonii spędzę ze dwa tygodnie. I teraz mam pytanie, do tych co się orientują: czy istnieje jakaś strona, która zbiera informacje o tym, kto kiedy gra w Japonii? Przyznam, że podczas poprzednich dwóch pobytów zaliczyłam sporo koncertów, a teraz nie mam żadnych na widoku i to mi się bardzo nie podoba 🤨 Ktoś coś? Edited November 26 by JupiterJazz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.W Posted November 26 Share Posted November 26 2 godziny temu, JupiterJazz napisał(a): I teraz mam pytanie, do tych co się orientują: czy istnieje jakaś strona, która zbiera informacje o tym, kto kiedy gra w Japonii? Przyznam, że podczas poprzednich dwóch pobytów zaliczyłam sporo koncertów, a teraz nie mam żadnych na widoku i to mi się bardzo nie podoba 🤨 Ktoś coś? Post wyżej podsyłałem link ^_~ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JupiterJazz Posted November 26 Share Posted November 26 9 minut temu, C.W napisał(a): Post wyżej podsyłałem link ^_~ A faktycznie, tylko rzucilam okiem i myslalam, ze to jeden event. Dzieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*Ancu Posted Monday at 10:45 PM Share Posted Monday at 10:45 PM Uwielbiam podróżować, ale może to przez przyzwyczajenie bo od najmłodszych lat latałam ciągle Polska - UK. Kocham podróżować na Sycylię oraz do Berlina, w obu miejscach jest ogromny luz i czas się zatrzymuje, przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie. Oczywiście uwielbiam wracać do UK, ale to już bardziej przez ludzi niż na zwiedzanie, gdyż tak naprawdę wszystko już widziałam po kilka razy... Do Berlina jeżdżę głównie na koncerty, jednak to jaki urok ma to miasto i ogólnie Niemcy jest niesamowite, bardzo lubię tam jeździć. Polska też jest dobrym państwem do zwiedzania, jednak wolę podróże zagraniczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
little.purple.monster Posted Tuesday at 04:09 PM Share Posted Tuesday at 04:09 PM Kocham podróżować, jednak na razie ze względu na sprawy finansowe wszystko sprowadza się do wycieczek po naszym kraju 🥰 Jak jeszcze uczęszczałam do szkoły to jeździłam na wycieczki w góry (w sumie na 4) przez co zwiedziłam dużą części południowej Polski. Od dwóch lat z moją młodszą siostrą jeżdżę na wakacje po różnych polskich miast, żeby też ona miała możliwość zwiedzania 😚💜 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jiminnie Posted Tuesday at 05:16 PM Share Posted Tuesday at 05:16 PM Uwielbiam podróże, ale niestety ze względów finansowych nie odbyłam ich zbyt wiele, mam nadzieję że wkrótce się to zmieni. W przyszłości bardzo chciałabym odwiedzić Tajlandie i Koreę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
little.purple.monster Posted Tuesday at 07:32 PM Share Posted Tuesday at 07:32 PM @Jiminnie Ja też chciałabym odwiedzić Koreę Południową i Tajlandię 😍💜 Odwiedzić miejsca z moich ulubionych teledysków i dram 🥰 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts