Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

japonia HiGH&LOW

Ireth
 Share

Recommended Posts

spacer.png

HiGH&LOW ogromny projekt skupiony wokół EXILE TRIBE, który swój początek ma w 2015 roku. Składa się z różnych wydawnictw takich jak drama (2 sezony), filmy, muzyka, trasy koncertowe, gry, książki, oficjalne konta SNS i placówki tymczasowe, a wszystko to obejmujący fikcyjny świat EXILE HIRO jest głównym producentem całej serii. W obsadzie zobaczymy przede wszystkim członków zespołów spod szyldu Exile Tribe (których piosenki stanowią ogromną część całej ścieżki dźwiękowej), ale swój duży udział mieli też aktorzy tacy jak: Yamada Yuki, Kubota Masataka czy Takumi Saito. Ciekawostka dla starych i bardzo starych wyjadaczy j-music, pojawią się w serii również członkowie niejakiego Golden Bomber XD 

Krótki wstęp do fabuły:

Cytat

Legenda zaczyna się w pewnym mieście, które kiedyś było pod rządami legendarnej organizacji zwanej „Mugen”, a przeciwko nim walczyło dwóch legendarnych braci – brutalni i niepokonani Amamiya Brothers.

Podczas zażartej bitwy, w jakiś sposób Mugen został nagle rozwiązany, a Amamiya znikli bez śladu... W następstwie chaosu wyłoniło się pięć organizacji, których celem było przejęcie kontroli nad tym obszarem. W rezultacie stał się on znany jako SWORD, akronim przypisano nazwom pięciu organizacji, z których wszystkie zaczęto nazywać odpowiednio „G-SWORD”. Te 5 organizacji obejmuje: drugą generację awanturników „Sannoh Rengokai”, białe demony „White Rascals” , mroczne i brutalne liceum „Oya Koukou”, duchy z bezwzględnej ulicy „RUDE BOYS” oraz grupa mściwych niszczycieli „Daruma Ikka”.

Te pięć gangów wystawi na szalę swoją dumę, angażując się w zaciętą walkę o dominację! Jednak fabuła się zagęszcza, gdyż pojawia się tajemnicza grupa o nazwie „MIGHTY WARRIORS”. A pytanie, które teraz wszyscy zadają, brzmi: czy oni to robią? Wrogowie czy sojusznicy? Jaki los czeka to miasto?

A to nie koniec historii, która rozgrywa się przez wiele odcinków i filmów, w następującej kolejności:

[2015] HiGH&LOW ~THE STORY OF S.W.O.R.D.~ (TV drama)
[2016] HiGH&LOW Season 2 (TV drama)
[2016] ROAD TO HiGH&LOW (Prequel to HiGH&LOW THE MOVIE)
[2016] HiGH&LOW THE MOVIE (Movie)
[2016] HiGH&LOW THE RED RAIN (Spin-off Movie)
[2017] HiGH&LOW THE DTC (Spin-off digital drama)
[2017] HiGH&LOW THE MOVIE 2 / END OF SKY (Movie)
[2017] HiGH&LOW THE MIGHTY WARRIORS (Spin-off movie)
[2017] HiGH&LOW THE MOVIE 3 / FINAL MISSION (Movie)
[2018] DTC -Yukemuri Junjou Hen- from HiGH&LOW (Spin-off movie)
[2019] HiGH&LOW THE WORST EPISODE.O (TV drama prequel to HiGH&LOW THE WORST)
[2019] HiGH&LOW THE BEST BOUT (Summary TV drama of the best scenes from the franchise)
[2019] HiGH&LOW THE WORST (Spin-off movie)
[2020] 6 from HiGH&LOW THE WORST (Spin-off TV drama)
[2022] HiGH&LOW THE WORST X (Spin-off movie)

No co ja będę ukrywać... Mam OBSESJĘ na punkcie tej serii (kupiłam DVD z koncertem i zrobiłam sobie przypinki z logo każdego z gangów).

Jednak jeśli ktoś jest wyczulony na dziurawą fabułę, trochę naciągane bijatyki i "power of friendship", to może sobie odpuścić. A jak ktoś po prostu chce dobrze się bawić i popatrzeć, jak ładni chłopcy z różnorodnych gangów okładają się pięściami i posłuchać naprawdę dobrego, j-popowego soundtracka, to pozycja dla niego.

Ja się bawiłam przednio, polubiłam masę bohaterów i właśnie przez H&L wpadłam w słuchanie zespołów od EXILE TRIBE. I chciałam się tym z Wami podzielić, bo może kogoś wciągnie, tak jak moją psiapsiółkę 😄 

W dniu 22.09.2023 o 21:51, Ireth napisał(a):

pojawią się w serii również członkowie niejakiego Golden Bomber XD 

Zapewne w rolach komediowych 😆
Ogólnie to sama wielkość tego projektu robi wrażenie. Spotykałem się choćby w kpopie z różnymi subunitami w ramach jednej, wielkiej grupy, ale tutaj zostało to chyba wyniesione na jeszcze wyższy poziom. Interesujący koncept!

Sama byłam zaskoczona wielkością tego projektu, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Jest jeszcze jeden, o którym planuję napisać, ale jeszcze nie wiem, w którym dziale 😄 

Co do Golden Bomber, to... w sumie trochę tak, trochę nie 😄 Bo mają i takie i takie momenty. Zarzucę linkiem do krótkiego video z gangiem, do którego należą i piosenki, którą tenże gang reprezentuje: 

Faktycznie, widać na tym video jak gdzieś tam się przewijają, raczej w tle. No i zdecydowanie w tym przypadku nie było wątków komediowych 😆 Natomiast ponownie rzuciło mi się w oczy, że środków pieniężnych raczej na ten projekt nie oszczędzano 🙂 To w sumie dobrze świadczy o całym pomyśle; nie był to tylko tani chwyt na kasę fanów.

Wydaje mi się, że Exile jest na tyle rozbudowanym projektem i raczej znanym w Japonii, więc jak wyłożyli pieniążki, to zwracają się one z merchu. 

A na pewno wydali mnóstwo kasy, bo postacie jeżdżą na wypasionych motocyklach, rozpierdzielają mnóstwo samochodów i robią wielkie BUM w kulminacyjnym filmie XD 

Tak żartując, dodam, że dostałam pozwolenie na spam, więc... Skoro pojawił się jeden gang, to wrzucę też jeszcze kilka innych. Na usprawiedliwienie - forum jest o muzyce, także - MUSIC START! (moja playlista przez wiele, wiele tygodni XD)

To miło, że masz chęć dzielić się z nami swoją małą obsesją, a miejsce jest idealne ^^ Od siebie dodam jeszcze, że ostatnie video przypomniało mi, jak okładałem łepków w jednej z gier z serii Yakuza 😆

4 minuty temu, Matsuhi napisał(a):

Ale to nie jest BL? XD 

Nie, nie jest w żadnym calu XD (a że moja wewnętrzna fujoshi buduje sobie poboczne, różne, dziwne scenariusze, to inna historia 😛 )

• Haha 1

W dniu 22.09.2023 o 21:51, Ireth napisał(a):

ale swój duży udział mieli też aktorzy tacy jak: Yamada Yuki, Kubota Masataka czy Takumi Saito. Ciekawostka dla starych i bardzo starych wyjadaczy j-music, pojawią się w serii również członkowie niejakiego Golden Bomber XD 

Dziękuję, zgłębię temat w wolnej chwili! xD

Chcę się podzielić fan video do serii, które jest zrobione tak bardzo dobrze, że żałuję, iż mogę dać polubienie tylko raz. Aż mi się chce zrobić znów re-watcha: