Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

zakończony Esprit D'Air Kraków 08.10.2023

johnyzlampy
 Share

Recommended Posts

thumb_723797_810x700_0_0_crop.jpg.afa8423c4c204f818cc521785cb020a0.jpg

Esprit D’Air wystąpi w krakowskim Zaścianku 8 października, promując swój najnowszy album “Oceans”. Na płycie obok zespołu, występują legendarni muzycy z zespołów The Sisters of Mercy oraz japońskiej metalcore’owej formacji Crystal Lake i inni!
W 2018 roku Esprit D’Air, na gali The Independent Music Awards w Nowym Yorku, zdobyło główną nagrodę "Best Metal Album” za krążek Constellations. W skład jury wchodzili muzycy takich zespołów jak: Slayer, Sepultura, Evanescence.
W 2022 roku ukazał się ich drugi krążek “Oceans”, który zadebiutował na 8 miejscu Top 40 Rock & Metal Albums oraz na 5 miejscu “Album Downloads”.
Bilety dostępne od piątku 21 kwietnia od godziny 10:00!
https://bio.espritdair.com/poland

Zespół otwierający:
Junon Kyanon to pełne kontrastów trio ze Słupska powstałe w 2019 roku, którego styl muzyczny najłatwiej określić używając sformułowań takich jak Electronicore czy Nu Metal. Obok rockowo-metalowych brzmień i potężnych breakdownów, ich utwory naszprycowane są elektroniką nawiązującą do wszelakich zdobyczy EDM takich jak gabber, techno czy drum & bass.

6 minut temu, johnyzlampy napisał(a):

Ja, bilet dawno kupiony 🙂

Można by było się zintegrować przed koncertem, taka luźna propozycja 😉

Posted (edited)

Esprit dziś lata po mieście i wyjadają pierogi więc jak ktoś jest na miejscu to może próbować ich łapać 😄
image.png.69508e743c7bb4849e54605b1f549fee.png

Edited by johnyzlampy
  • Super 1

@Raumdaj znać jutro po wejściu, że wszystko okej bo z wpisywaniem na listy to różnie bywa i jakby co to będę dzwonil 😄

19 godzin temu, Baka napisał(a):

@Raumdaj znać jutro po wejściu, że wszystko okej bo z wpisywaniem na listy to różnie bywa i jakby co to będę dzwonil 😄

Jasne, dam znać!

Widzę że trochę ludzi się wybiera, ja będę z 2 znajomymi ale pewnie tylko trochę przed 20 (jeśli w ogóle).@johnyzlampy  postaram się Cię znaleźć, zobaczymy jak wyjdzie w praniu 🙂

Jak coś to piszcie na shoucie gdzie kto jest i jak wygląda i może uda się zrobić większe grono forumowe😛

Edited by Raum

9 godzin temu, Baka napisał(a):

Jak było? Ktoś, coś?

Z mojego punktu widzenia: Było zacnie!🔥

Z początku był support, który nie trafił w moje gusta (covery piosenek z anime w ich stylu jakoś mi nie podeszły). Za to plusa mają za kontakt z publicznością...i na tym się kończy.

Sam Esprit D'Air pokazał, że potrafią się bawić i dać czadu jednocześnie. Kai'owi uśmiech nie schodził z twarzy i widać było, że nasza publiczność mu się spodobała 🙂 O brzmieniu nie będę się rozpisywać, jak ktoś nie odsłuchał jeszcze ich piosenek to polecam nadrobić. A, i nie bali się próbować mówić po polsku co też było urocze 🙂

Z samego koncertu nagrywałam filmiki, bo nie umiem w zdjęcia przy takim oświetleniu. @johnyzlampy może mieć tego więcej 😅

Łupy też przywiezione: płytki z merchu były od razu podpisane, a Kai jeszcze dawał autografy na biletach (kartonikach kolekcjonerskich, które luzem leżały na stoliku przed wejściem do klubu). No i można było cyknąć sobie z nim fotkę. Szkoda tylko, że reszta zespołu nie wyszła do ludzi 😒

Zrobiłam zdjęcie setlisty:

IMG_20231008_223017.thumb.jpg.d2be46bdb78c2b6f1400a9e2a59b8398.jpg

• Super 1

Z @Kuroi mamy podobne wrażenia odnośnie koncertu więc zbytnio nie mam czego dodać.
Support - Junon Kyanon - to był jakiś miks  nu metalu i elektroniki. Jak cześć elektroniczna była ok tak w połączeniu z nu metalem mi to nie siadło. Muza ewidentnie dla młodzieży i ta, która była większością na koncercie bawiła się dobrze.
Esprit D'Air dał ponad godzinny energiczny koncert. Publika aktywnie reagowała na słowa Kai'a, jak trzeba było skakać to skakała, jak machać rękami to machała itp. Po zespole było widać, że byli zadowoleni z odbioru ich muzyki, zapowiedzieli też, że wrócą do Polski więc po takim odbiorze jest to prawdopodobne 🙂
Po koncercie Kai wyszedł do ludzi ale jak widziałem na tik toku znalazły się osoby, które zgarnęły autografy pozostałych muzyków. Pewnie było trochę dłużej poczatować. 

Na koncert wszedłem jak już support grał, czekałem dłużej na znajomych, potem już nie sprawdzałem powiadomień na telefonie - przepraszam! @johnyzlampy szukałem Cię chwilę w tłumie ale niestety nie udało mi się Cię wypatrzeć.

Trochę o samym koncercie:

Junon Kyanon - przekonali mnie do siebie w miarę trwania występu, trochę amatorka ale z pasją. Limp Bizkit + gry wideo, nie do końca na poważnie, można było się pobawić a i zespół sympatyczny (pogadałem z wokalistą jeszcze później, jest wielkim fanem Esprit D'Air i ten support to było dla niego ważne wydarzenie)

Esprit D'Air - kojarzyłem tak naprawdę tylko kilka utworów z "Oceans", ale nie przeszkodziło mi to w bardzo dobrej zabawie 🙂 Przez większość koncertu byłem w czwartym rzędzie na środku, dawno nie stałem tak blisko muzyków i zapomniałem, jakie to fajne 😄 Wokal był trochę za cicho i momentami ginął, ale tragedii nie było. Super energia szła od zespołu, widać było że są pozytywnie zaskoczeni reakcją publiczności i tym, jak entuzjastycznie zostali przyjęci (jeśli dobrze się orientuję to ten koncert otwierał całą trasę, oby tak było na całej jej długości  :D)

Udało mi się zdobyć autografy od wszystkich, kiedy składali sprzęt ze sceny 🙂

@Baka jeszcze raz dziękuję za bilety! To był bardzo udany wieczór 🤘

IMG_20231011_083800.jpg

• Super 2

Byłam na koncercie głównie z sentymentu. Zespół poznałam jakoś w 2016 roku, kiedy mieliśmy zlot fanów X Japan w Londynie. Poszliśmy do knajpy, gdzie trwał koncert charytatywny dla ofiar tsunami z 2011 roku. Jednym z zespołów, który tam grał byli właśnie Esprit. Świetna atmosfera, bardzo mi się podobali na scenie.

W Krakowie muzycznie podobali mi się już mniej. However! Poszłabym jeszcze raz, bo dawno nie widziałam, żeby ktoś się tak cieszył z tego, że jest na scenie. Widać było w nich czystą radość grania, bez gwiazdorzenia i pozowania. 

Mam nadzieję, że szybko wrócą 🙂