Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Polecane dramy

Baka
 Share

Recommended Posts

Nie ogladam moze za duzo azjatyckich seriali, ale czasami trafi sie perelka i chce sie wiecej. Jakie sa wasze ulubione dramy i co mozecie polecic?

Ja od siebie polecam Sisyphus: The Myth, sporo rzeczy jest strasznie glupich, ale bohaterowie sa tak napisani, ze od razu sie ich lubi, obejrzalem calosc chyba w jeden dzien 😄

Link do filmwebu: https://www.filmweb.pl/serial/Sisyphus%3A+The+Myth-2021-842095

Drama dostepna na netflixie!

3498991975.webp.b915c0f0404235c5316467c47bb585f0.webp

• Thanks 1

Jako, że ostatnio oglądam namiętnie dramy, to znalazłam kilka, które mi kupiły i mogę polecić:

spacer.png

Koko wa Ima kara Rinri desu - https://mydramalist.com/80025-koko-wa-ima-kara-rinri-desu Obejrzałam ją ze względu na to, że jest tam Yamada Yuki, poza tym mam pewną słabość do dram, gdzie nauczyciel rozwiązuje problemy uczniów. Ta zauroczyła mnie klimatem i rozważaniami, które są na serio. 

spacer.png

Mahou no Rinobe -  https://mydramalist.com/729307-maho-no-rinobe - tematyka kompletnie mi obca, ale dynamika miedzy głównymi bohaterami jest przeurocza, przez co z zainteresowaniem śledzi się sprawy, które rozwiązują.

spacer.png

Pending Train: 8:23, Ashita Kimi to -  https://mydramalist.com/748123-pending-train-8-23-ashita-kimi-to Powodem, dlaczego oglądałam, był po raz kolejny Yamada Yuki. Ale szybko wciągnęłam się w fabułę, która opiera się trochę na wątki time-travel oraz sztuki przetrwania. Całkiem nieźle oddane zostało to, jak ludzie potrafią być paskudni, gdy zostawi się w dziczy bez jedzenia i picia, pomoc nie nadchodzi, a trzeba przetrwać. 

spacer.png

Sherlock: The Untold Stories - https://mydramalist.com/39275-sherlock - jakby ktoś chciał kolejną wariację o słynnym detektywie. Jestem urzeczona głównym duetem i ich relacją. Na całość składa się serial, special i film The Hound of the Baskervilles: Sherlock the Movie

• Thanks 1

Pending Train: 8:23, Ashita Kimi to mam na liście do obejrzenia, ale ze względu na Akaso Eiji 🤗

Moje polecajki będą mocno komediowe, uwielbiam japońskie poczucie humoru.

Na początku takie w których występuje Hiroki Iijima bo nie dość że uroczy to jeszcze i w komedii zagra, i wzruszy w czymś poważniejszym.

Channel wa Sonomama! (2019) - mini serial dostępny na Netflix, akcja dzieje się na Hokkaido i wbrew pozorom nie opowiada tylko o pracy w telewizji.

Bokura no Shokutaku (2023) - ekranizacja mangi BL która w Polsce ukazała się pod tytułem "Przy wspólnym stole" Mita Ori. Ma swoje mankamenty jak to ekranizacje mang, ale nadrabia uroczym wątkiem romantycznym i nie jakoś mocno płytką fabułą (chociaż fajnie jakby pogłębili niektóre wątki!).

Bentoya-san no Omotenashi (2023) - o sklepie z bento na Hokkaido (Hiroki jest z tej części Japonii 😁) gdzie przecinają się losy kilku postaci.

Hokuo Kojirase Nikki (2022) - o dziewczynie która rozwinęła swoją pasję do nauki fińskiego.

Erai Tokoro ni Totsuide Shimatta! (2007) - zawsze i wszędzie polecać będę bo gra Nakama Yukie 🥰

Followers (2020) - dostępne na Netflix, troszkę pod zachodniego widza ale uważam że udało się zachować wszystko to co w dramach o celebrytach jest najciekawsze.

Gomenne Seishun! (2014) - przypadkiem odkryłam na Netflix, produkcja TBS. Zabawna komedia o dwóch szkołach zmuszonych do fuzji - katolickiej dla dziewcząt i buddyjskiej dla chłopców.

Barakamon (2023) - o mistrzu kaligrafii który po załamaniu wyjeżdża z Tokyo do małej miejscowości pełnej ekscentrycznych mieszkańców, ekranizacja mangi o tym samym tytule.

Wybaczcie że tak lakonicznie opisałam niektóre ale nie chce spoilerować, a czasem mi przypadkiem się zdarza napisać za dużó  😪

54 minuty temu, Olgierdou napisał(a):

Bokura no Shokutaku (2023) - ekranizacja mangi BL która w Polsce ukazała się pod tytułem "Przy wspólnym stole" Mita Ori. Ma swoje mankamenty jak to ekranizacje mang, ale nadrabia uroczym wątkiem romantycznym i nie jakoś mocno płytką fabułą (chociaż fajnie jakby pogłębili niektóre wątki!).

Oglądałam! Jest absolutnie przeurocze! ❤️ 

55 minut temu, Olgierdou napisał(a):

Barakamon (2023) - o mistrzu kaligrafii który po załamaniu wyjeżdża z Tokyo do małej miejscowości pełnej ekscentrycznych mieszkańców, ekranizacja mangi o tym samym tytule.

Właśnie niedawno się dowiedziałam, że powstała wersja aktorska. Anime było niezwykle przyjemne, więc czas sięgnąć i po tą wersję 🙂 

______

Ja od siebie dodam jeszcze jedną polecajkę - niestety tłumaczenie dramy utknęło na 6 odcinkach:

Nichiyo no Yoru Gurai wa… (2023)

spacer.png

Historia trzech kobiet, których teoretycznie nic nie łączy, ale jedno wydarzenie sprawia, że panie bardzo się zaprzyjaźniają. Ich perypetie i historie osobiste, rozwój więzi między nimi i nowopoznanymi osobami, to główna oś fabuły. Może nie brzmi to jakoś wybitnie, ale historia ma w sobie wiele ciepła i nawet nie wiem, kiedy zaangażowałam się w losy bohaterek. Solidne slice of life. (i dla mnie Kazuma Kawamura może w nieco pobocznej roli, ale przyjmę i to :3 ) 

• Thanks 1

23 godziny temu, Ireth napisał(a):

Może nie brzmi to jakoś wybitnie, ale historia ma w sobie wiele ciepła i nawet nie wiem, kiedy zaangażowałam się w losy bohaterek. Solidne slice of life.

Przepraszam że wyrywam z kontekstu ale dla mnie to jest kwintesencja większości japońskich seriali 🥰 Do tego max. 10-12 odcinków że czasem jest niedosyt, a z drugiej strony nie ciągną fabuły na siłę 😄

O innych się nie wypowiem bo z koreańskich to ostatnio oglądałam tylko "Squid Game", tajwańskie szybko mi się znudziły, a chińskie zmęczyły gdy wpadłam na same fantasty. Jeszcze jestem w szoku jak się rozwinął rynek dram tajskich i filipińskich! Nadrabiam zaległości z ostatnich 12 lat.

23 godziny temu, Ireth napisał(a):

Oglądałam! Jest absolutnie przeurocze! ❤️ 

Oj tak ❤️ Ja liczę że skoro autorka wydała w tym roku kontynuację mangi to i na drugi sezon się zgodzi.

• Super 1

11 minut temu, Olgierdou napisał(a):

Przepraszam że wyrywam z kontekstu ale dla mnie to jest kwintesencja większości japońskich seriali 🥰 Do tego max. 10-12 odcinków że czasem jest niedosyt, a z drugiej strony nie ciągną fabuły na siłę 😄

Nie przepraszaj 🙂 Też myślę, że czasem ten format 10-12 jest akurat. 

Choć oglądałam jedną chińską dramę, która miała... 40 odcinków XD I miała niektóre momenty przydługie, ale byłam mega fajna, także polecam
Guardian (2018)

spacer.png

Cytat

Zhao Yunlan, detektyw zajmujący się zjawiskami nadprzyrodzonymi, wraz z profesorem Shen Wei otrzymuje zadanie zbadania tajemniczych spraw. Utrzymując pokój między stworzeniami a ludźmi, Yunlan zdaje sobie sprawę, że Shen Wei to ktoś więcej, niż się wydaje.

Panowie nawiązują bliską – choć nieco niekonwencjonalną – przyjaźń. Wkrótce jednak znajdują się w centrum nadprzyrodzonej bitwy o wysoką stawkę, w której biorą udział tajemniczy wrogowie. Czy wyjątkowe talenty i szczególna więź bohaterskiego duetu pomogą im przechytrzyć siły ciemności?

No i nie omieszkam wspomnieć o mojej ostatniej miłości i obsesji od wielu już tygodni. Do tego stopnia, że założyłam serii osobny temat XDDD https://www.amusic.pl/topic/201-highlow/

Z chińskich to muszę się w końcu się zabrać za ekranizację "Problemu trzech ciał". Chińczycy pierwszy sezon wypuścili chyba nawet na youtubie, by było szybciej i bardziej dostępne niż planowana na styczeń 2024 wersja Netflix (a będzie to bardzo netflixowa seria). Generalnie szopka większa niż jakakolwiek afera o kręcenie filmów na podstawie legendy o Mulan. 😆

26 minut temu, Ireth napisał(a):

No i nie omieszkam wspomnieć o mojej ostatniej miłości i obsesji od wielu już tygodni. Do tego stopnia, że założyłam serii osobny temat XDDD https://www.amusic.pl/topic/201-highlow/

już sobie go zaznaczyłam do zgłębiania 😄

wspomniałaś tam o Takimi Saito - uwielbiam od lat i cieszę się że jego kariera aktora i reżysera nabiera tępa. Na początku roku obejrzałam na Netflix "He's Expecting" i jak zwykle był wspaniały.

37 minut temu, Olgierdou napisał(a):

wspomniałaś tam o Takimi Saito - uwielbiam od lat i cieszę się że jego kariera aktora i reżysera nabiera tępa. Na początku roku obejrzałam na Netflix "He's Expecting" i jak zwykle był wspaniały.

Weee, nawet nie wiesz, jak się ciesze, że mogę z kimś pospamować o dramach XD Jakbym zamęczała, dajcie mi ludzie znać 😄 

Tak, Takumi Saito też mnie kupił wieloma rolami. "He's expecting" to jest trochę "za dużo", ale za to szalenie podobały mi się jego role w The Kodai Family oraz Ramen Shop. W planie mam do obejrzenia jeszcze Last Winter, We Parted.

A dlaczego go polubiłam? I tu pojawia się kolejna drama, którą polecam:

spacer.png

Rinsho Hanzai Gakusha Himura Hideo no Suiri (eng. Clinical Criminologist Hideo Himura's Inference)

Cytat

Hideo Himura jest kryminologiem, a jego przyjaciel Arisu Arisugawa pisarzem kryminałów. Duet współpracuje, aby rozwiązać zagadkowe sprawy związane z różnorakimi przestępstwami.

Czyli kolejna seria, która trochę może trącić Sherlockiem. 

• Super 1