Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Kælan Mikla

C.W
 Share

Recommended Posts

image.png.ece7be287b43315adc4dcadf2363a04d.png

Opis od organizatora jednego z ich występów w Polsce, Knock Out Productions:

Cytat

Kælan Mikla to żeńskie trio z Islandii, które powstało w 2013 roku w Reykjaviku. Tworzą je Sólveig Matthildur Kristjánsdóttir (perkusja, syntezatory), Margrét Rósa Dóru-Harrysdóttir (gitara basowa) i Laufey Soffía Þórsdóttir (wokal). Na pomysł utworzenia wspólnie zespołu wpadły po wygraniu konkursu poetyckiego, który odbywał się w miejscowej bibliotece.

Muzyka, jaką panie tworzą, jest mocno eklektyczna. Jest w niej miejsce na mroczną elektronikę, nową falę, punkową zadziorność, miłe dla ucha melodie oraz spore pokłady zmysłowości, mroku, strachu i melancholii. Islandki zaczęły od występów w najbliższej okolicy, ale ta sytuacja miała się w niedalekiej przyszłości zmienić. Ciekawa muzyka Kælan Mikla, której niektórzy nadali etykietkę synth punka, szybko znalazła miłośników poza wyspą. A to dzięki na występie na lokalnym festiwalu, któremu patronowały islandzkie linie lotnicze, a który został zarejestrowany przez cenioną na scenie niezależnej stację radiową KEXP z Seattle. Koncert odtwarzano następnie wielokrotnie na antenie oraz na kanale youtube’owym stacji. Potem przyszły pierwsze wydawnictwa i pełne pochwał recenzje.

Kælan Mikla to dziś ważna nazwa na niezależnej muzycznej mapie świata. Dziewczyny w ciągu paru lat istnienia nagrały trzy bardzo udane albumy, doczekały się nominacji do Iceland Music Awards 2018, koncerty u boku King Dude’a, a przede wszystkim legendarnych The Cure i to na osobiste zaproszenie Roberta Smitha. Jeśli dodać do tego, że Islandki z Kælan Mikla dzieliły na różnych festiwalach scenę, chociażby z Pixies, Placebo, Deftones, czy Throwing Muses, robi się naprawdę grubo. Na koniec warto dodać, że trzeci album “Nótt eftir nótt” z 2018 roku znalazł się na miejscu 14 wśród najlepszych płyt tego roku według amerykańskiego magazynu “Revolver”.

Uwielbiam ich kawałek, który nagrały z Alcest! (Alcest=miłość).

Chciałam je zobaczyć na tegorocznym Summer Dying Loud, niestety warunki lokalowe (grały w Krypcie) i pogodowe (sto stopni w cieniu) sprawiły, że mnie to ominęło.

Był ktoś może? Jakie wrażenia?

• Super 1

2 godziny temu, JupiterJazz napisał(a):

Uwielbiam ich kawałek, który nagrały z Alcest! (Alcest=miłość).

Chciałam je zobaczyć na tegorocznym Summer Dying Loud, niestety warunki lokalowe (grały w Krypcie) i pogodowe (sto stopni w cieniu) sprawiły, że mnie to ominęło.

Był ktoś może? Jakie wrażenia?

Świetny gust, również uwielbiam Alcest ^^ Byłaś na ich ostatnim koncercie we Wrocławiu?

Nie byłem niestety na SDL, ale widziałem dziewczyny już kilka razy live i ich występy są magiczne!

Godzinę temu, C.W napisał(a):

Świetny gust, również uwielbiam Alcest ^^ Byłaś na ich ostatnim koncercie we Wrocławiu?

Nie byłem niestety na SDL, ale widziałem dziewczyny już kilka razy live i ich występy są magiczne!

Kurde, napisałam taki esej i mi się skasowało 😞

Dzięki za komplement!

Jeśli chodzi o Alcest, to niestety nie byłam teraz na nich. Ale już widziałam dwa razy - parę lat we Wrocławiu jak grali z Mono i rok temu w Krakowie. Magia, sfinksy, błękitne światła, wróżki i godzina poza światem. Czekam, aż wrócą 🤩

A przy okazji Mono - w tym roku grali w Krakowie i tego się nie da opisać, jak wspaniali są. 

• Super 1

Też byłem na ich koncercie z MONO i chyba na każdym w Krakowie 😄 Najbardziej z ich dyskografii lubię "Écailles de lune", więc jak tylko zobaczyłem, że zdecydowali się zrobić trasę jubileuszową uwzględniającą Polskę, nie mogłem sobie odmówić Wrocławia - klub też w idealnym klimacie, gdyż grali w Starym Klasztorze.

Ostatnim razem MONO live mi się nieco dłużyło, ale posłuchać studyjnych nagrań bardzo lubię ^^