Baka Posted October 24 Share Posted October 24 Atsushi Sakurai, wieloletni wokalista zespołu BUCK-TICK, cieszył się ogromnym szacunkiem i miłością. Jednak 19 października podczas koncertu w KT Zepp Yokohama jego stan zdrowia nagle się pogorszył, co skutkowało jego natychmiastowym przewiezieniem do szpitala. Niestety, o godzinie 23:09 w dniu 19 października zmarł na skutek wylewu. Miał jedynie 57 lat. Uroczystości pogrzebowe odbyły się w gronie najbliższych zgodnie z życzeniem rodziny zmarłego. Mimo ogromnej aktywności artystycznej z okazji 35. rocznicy debiutu, w tym koncertu zakończenia obchodów w rodzinnym mieście Gunma w wrześniu, zespół rozpoczął swój 36. rok działalności. Zespół planuje w przyszłości zorganizować spotkanie, aby wspólnie uczcić pamięć zmarłego, w którym mogą wziąć udział fani. Chcieliby również wyrazić najszczersze przeprosiny fanom, którzy oczekiwali na zaplanowane koncerty. Przebieg wydarzeń na koncercie opisała @Melmo w temacie poniżej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted October 24 Share Posted October 24 Gdy niedawno czytałem o tym, że poczuł się gorzej podczas koncertu, uznałem, że otrzyma pomoc, a za jakiś czas, szybciej bądź później, ale jednak wróci z zespołem do występów itd. Nawet nie brałem pod uwagę scenariusza, jaki napisało życie. Smutna wiadomość, bo BT i ich frontman, wokalista, byli mi znani od wielu lat, chociaż ich twórczość poznałem lepiej i doceniłem dużo później. Ten news zdecydowanie popsuł mi dzień i humor, ale to nic w porównaniu z tym, co odczuwają rodzina, przyjaciele i fani Atsushiego i BUCK-TICK. Ten zespół to legenda j-rocka i coś, co było stałą częścią tej sceny już od lat 80. Tym bardziej ciężko sobie wyobrazić, że znikną, ale jeszcze trudniej dopuścić myśl, że mogliby kontynuować bez Atsushiego. Dostaniemy pewnie jeszcze jakieś występy mające upamiętnić zmarłego wokalistę (zapewne z gościnnymi występami innych muzyków), może wydania utworów, które zdążyli nagrać wcześniej i pewnie później kurtyna opadnie, a historia BT zakończy się, chociaż ich wpływ na muzykę w Japonii, pozostanie jeszcze długo żywy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raum Posted October 24 Share Posted October 24 Bardzo smutna wiadomość, miał wyjątkowy głos i pisał z zespołem piękne piosenki. "Dress" będzie śpiewane z Atsushim na j-rockotece na pewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melmo Posted October 24 Share Posted October 24 Brak mi słów. Mam nadzieję, ze gdzieś tam jego energia/dusza/cokolwiek siedzi teraz razem z Issayem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted October 24 Share Posted October 24 Jego wspaniały głos plus hipnotyczny wzrok będzie nie do zastąpienia na scenie japońskiego rocka 😞 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 26 Author Share Posted October 26 Hisashi Imai napisał na swoim instagramie: Myśleliśmy, że będziemy pięcioosobowym zespołem na zawsze, ale od samego początku wiedzieliśmy, że to niemożliwe. Wiedziałem, że ten dzień nadejdzie, ale nadal chciałem zawsze grać na gitarze obok Atsushiego. https://www.instagram.com/p/CyxUmQrJuhs/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melmo Posted October 29 Share Posted October 29 Dwa dni temu przed klubem w którym Atsushi dostal wylewu zakwitała sakura, co jest anomalią. Teraz zakwitło ponad sto sakur. Przed klubem wiele osób widziało też białego motyla, który siedział na tablicy na ktorej ludzie zostawiaja swoje życzenia dla Atsushiego. Chociaz to irracjonalne, pocieszam się myślą, że to znak od Atsushiego 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted October 29 Share Posted October 29 48 minut temu, Melmo napisał(a): Chociaz to irracjonalne, pocieszam się myślą, że to znak od Atsushiego Faktycznie, ciężko traktować to poważnie, ale z drugiej strony, to coś pięknego, czego warto się chwycić choćby dla poprawy nastroju i zebrania sił, by pogodzić się z trudną rzeczywistością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ledbele Posted November 12 Share Posted November 12 Dyskografia Buck-Tick towarzyszy mi od jakiś piętnastu lat, mniej lub bardziej, w ostatnich latach jednak zaczęłam znajdować w niej coraz więcej czegoś dla siebie. Ciężko jest też się oprzeć wyjątkowej charyzmie Atsushiego i jego pięknym tekstom. Pomimo tylu lat, wciąż wydawało mi się, że jestem dopiero na etapie poznawania zespołu. Dlatego byłam w ogromnym szoku, kiedy dotarła do mnie ta wiadomość. Myślałam coś w stylu "nie będzie już niczego nowego, czym zespół będzie w stanie mnie zainspirować" i było to dla mnie dość bolesne. Pocieszenie jednak należy szukać w tym, co po nim zostało. Zespół przez 36 lat jednak naprodukował tyle różnorodnego materiału, że jest w czym przebierać. Dziękuję mu za to. Zdecydowanie za szybko odszedł z tego świata, jednak pamięć o nim bez wątpienia pozostanie w wielu sercach. Kwitnące sakury w październiku, akurat w tym miejscu... Też pozwolę sobie znaleźć w tym pocieszenie, że to znak od Atsushiego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted November 14 Share Posted November 14 29 grudnia 2023 roku ma się odbyć specjalny koncert/festiwal w Nippon Budokan. Przypuszczam, że to wydarzenie będzie przede wszystkim hołdem złożonym zmarłemu niedawno wokaliście BT. Czekam na kolejne info, a może ktoś ogarniający dobrze japoński wyczyta więcej z oficjalnej strony: https://buck-tick.com/feature/specialsite_b-t_2023 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts