Baka Posted October 25 Share Posted October 25 Zacytuje tutaj po prostu całośc ze strony fakt.pl Cytat Śląsk. 62-latka myślała, że koresponduje z celebrytą, została oszukana Pokrzywdzona pisała (w języku angielskim) z oszustem na jednym z portali społecznościowych. "Relacja, którą zbudował mężczyzna, pozwoliła, aby zabrzanka uwierzyła, iż mężczyzna przejedzie ją odwiedzić. 62-latka przekazywała mu kody kart prepaid popularnych serwisów, których koszt sięgał nawet 1 tys. zł. Karty były rzekomo potrzebne do utrzymania kontaktu, a wszystkie przekazane w ten sposób pieniądze miały być jej zwrócone z nawiązką" — relacjonuje zabrzańska policja. Oszust tłumaczył swoja słabą sytuację finansową tym, że koreański rząd zabiera wszystko, co zarobi na pokrycie długów, które zaciągnęli jego zmarli w wypadku rodzice. "W tym przypadku analogicznie jak w innych odmianach oszustwa nigeryjskiego prowadzona była gra na czas, która miała na celu jak najdłuższe zwodzenie ofiary i wyłudzenie jak największej kwoty pieniędzy" — opisują policjanci. "Oszust próbował jeszcze wmówić jej, że został zatrzymany przez policje w Polsce. Wtedy 62-latka wiedziała już, że to wszystko było oszustwem i zgłosiła się do policjantów z zabrzańskiej komendy. Niestety odzyskanie ponad 47 tys. zł, które pokrzywdzona straciła, będzie bardzo trudne" — zauważają mundurowi. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted October 25 Share Posted October 25 Z jednej strony szkoda pokrzywdzonej osoby, bo została oszukana na więcej niż jeden sposób, a z drugiej, kolejny raz można się przekonać, że głupota i naiwność ludzka to studnia bez dna 🤷♂️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 25 Author Share Posted October 25 Czesto się widzi takie artykuły niestety, ale koreanskiego celebryty jeszcze nie widziałem. Szkoda, ze ludzie dają się tak nabierać :< Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unnun Posted November 5 Share Posted November 5 Ciekawa jestem, kogo udawał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 7 Author Share Posted November 7 Stawiam na PSY 😛 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olgierdou Posted November 7 Share Posted November 7 Powiem tak, sprawa mnie nie dziwi bo regularnie dostaję zaproszenia na insta od jakichś szemranych kont podszywających się pod celebrytów japońskich czy koreańskich 😆 Najbardziej zapamiętałam Yesunga z Super Junior i dwa razy od Miyavi'ego (co na to Melody? 🤔). Nawet Yuu Shirota ostatnio się trafił. Szkoda że ludzie dają się nabrać 😓 Kilka przypadków było że ludzie na prawdę złapali kontakt prywatny ale to jest bardzo rzadkie raczej (o frontmanie Rammstein nie wspomnę, czytałam co nie co o Jared Leto) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ninthpirate Posted November 18 Share Posted November 18 W dniu 25.10.2023 o 19:28, Baka napisał(a): Zacytuje tutaj po prostu całośc ze strony fakt.pl Cała ta sytuacja kojarzy mi się z Lim Youngwoongiem i jego armią turbo-emerytek, które mają po 10 telefonów do głosowań i są w stanie wygrać dla niego nagrody w starciu z BTS. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 18 Author Share Posted November 18 Hahahaha, coooo? Zaciekawilas mnie ta historia 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ninthpirate Posted November 18 Share Posted November 18 On jest piosenkarzem trot i jego główne fanbase to osoby starsze, u innych piosenkarzy trotu podobnie. Śmiesznym aspektem jest to, że gdy w głosowaniu pojawia się taki idol trot to kpopowe fandomy trzepią portkami bo wiadomo, że stoi za nim masa ajummas, czyli takich kobiet od wieku średniego po wiek emerytalny. Aktualnie odbywa się głosowanie do nagród MAMA Fan Choice i widziałam, że Youngwoong trzyma się w dziesiątce i spada tylko wtedy gdy w Korei zapada noc. Widziałam nawet strategię atinys (fandom ATEEZ) by starać się oddać jak najwięcej głosów w godzinach kiedy Korea śpi, a w niej te armie chyba najbardziej lojalnych fanów jacy istnieją. Lim Young Woong zorganizował sobie fanmeeting, nie wiem na jakich zasadach on działał, ale zasiadł on przy stole czekając na fanów a tu wchodzą starsze panie w wieku jego babci zapewne (facet ma 32 lata). Nie ma w tym nic złego moim zdaniem, ale niespotykanym zjawiskiem jest, że te panie stawiają czoła młodzieży i równo z osobami w wieku ich wnuków maszerują na koncerty. Nie da się się ukryć, że idzie na to spory pieniędz, bo w większości głosować głosy można również kupować. dc5bf0a76d0ed8ae5ebae5c916110b6a.mp4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts