unnun Posted November 5 Share Posted November 5 Zarejestrowałam się już jakiś czas temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby się tu rozejrzeć. Aż się stare czasy przypominają 🙂 Od kilku lat interesuję się historią, kulturą i polityką Dalekiego Wschodu. Oczywiście również popkulturą, czyli przede wszystkim muzyką. Słucham trochę muzyki chińskiej (uwielbiam Hua Chenyu) i bardzo dużo koreańskiej. Do Japonii jeszcze na dobre nie doszłam, stamtąd słucham właściwie tylko industrialu. Jestem Shawol, Stay, Briize, Villain i lyOn. Podobno na takich ludzi jak ja mówi się multistan 🙂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 5 Share Posted November 5 Hej, baw się dobrze! Mam nadzieję, ze pomożesz rozkręcic nam trochę to miejsce! 😄 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ireth Posted November 5 Share Posted November 5 Hej, hej. Życzę miłego udzielania się i baw się dobrze 🙂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unnun Posted November 5 Author Share Posted November 5 @Baka Na pewno będę tu zaglądać ☺️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted November 5 Share Posted November 5 Hej, mam nadzieję, że zawitasz tutaj na dłużej 🙂 Znam trzy fandomy, z tych które wymieniłaś (czwartego się domyślam), więc czuję się dumny z tego powodu 😆 Ja zaczynałem jako ONCE, a teraz jestem też MY, MIDZY, NSWER i DIVE, więc chyba też mogę się określić mianem multistana. Dla kogoś totalnie nieznającego z tematu, to pewnie brzmi jak greka albo zwykły bełkot 😆 W każdym razie, witam serdecznie! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unnun Posted November 5 Author Share Posted November 5 Godzinę temu, Kamzo napisał(a): Dla kogoś totalnie nieznającego z tematu, to pewnie brzmi jak greka albo zwykły bełkot 😆 Haha, nawet o tym nie pomyślałam. Więc dla formalności, to fandomy SHINee, Stray Kids, RIIZE, Xdinary Heroes i OnlyOneOf ☺️ Życie multistana jest wspaniałe, bo cały czas coś się dzieje, nieprawdaż? Tylko kosztuje to wszystko strasznie dużo 🤭 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted November 6 Share Posted November 6 W dniu 5.11.2023 o 21:11, unnun napisał(a): Haha, nawet o tym nie pomyślałam. Więc dla formalności, to fandomy SHINee, Stray Kids, RIIZE, Xdinary Heroes i OnlyOneOf ☺️ Życie multistana jest wspaniałe, bo cały czas coś się dzieje, nieprawdaż? Tylko kosztuje to wszystko strasznie dużo 🤭 W takim razie nie wiedziałem tylko OnlyOneOf (chociaż o nich słyszałem), a RIIZE domyśliłem się ^^ A co do kosztów to tak, nie jest to tanie hobby 😅 Albumy dostępne na miejscu kosztują dużo więcej niż tradycyjne wydania innych wykonawców, a te do kupienia tylko za granicą, to już mała fortuna (nie wspominając o innym merchu). Jest jednak jeszcze coś - potrzeba na ogarnięcie tego wszystkiego sporo czasu xD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raum Posted November 7 Share Posted November 7 Czyli jeśli dobrze rozumiem, to fani konkretnego zespołu mają dla siebie konkretne nazwy, tak? Trzeba należeć do oficjalnego fanklubu i poczekać na przesyłkę z zalaminowanym identyfikatorem, żeby móc z tych nazw korzystać, czy wystarczy mieć w domu kompletne dyskografie? 😄 Proszę wybaczyć, nie znam się i troszkę się nabijam. Rozumiem, że chodzi tutaj po prostu o oddanych fanów / fanki. W takim razie ja kiedyś pewnie byłem "cominiarzem", bo zdarzyło mi się jeździć trochę dalej za Comą w czasach ich pierwszych trzech płyt 😄 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuhi Posted November 7 Share Posted November 7 No hej! Fajnie, że tu wpadłaś! Nijak się nie orientuję w tych fandomach, także pisz i edukuj takich jak ja 😝 Swoją drogą ciekawe, że w j-music tego za bardzo nie ma. W sensie określeń dla fanów konkretnych zespołów (przynajmniej tak mi się wydaje, nie siedzę w tym aż tak xd)… Baw się tu dobrze! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted November 7 Share Posted November 7 Oczywiście, by określić się fanem jakiegoś kpopowego wykonawcy i jednocześnie czuć przynależność do fandomu wystarczy, no cóż, po prostu lubić daną grupę/osobę i ich muzykę ^^ Tutaj raczej większego zaskoczenia nie ma. Naturalnie, jest też często droga oficjalna (czyt. płatna). Z własnego doświadczenia mogę nawet nieco to opisać, bo swego czasu dołączyłem do fanklubu TWICE (który zwie się ONCE) i tak, oprócz startowego merchu (photobook, płyta DVD, przypinki itp.) dostałem ładną, błyszczącą kartę z moim imieniem i nazwiskiem i oficjalnym numerem. Trzeba jednak powiedzieć otwarcie, więcej benefitów mają z tej okazji miejscowi (tj. Koreańczycy lub Japończycy, w przypadku oddzielnej filii w Japonii), bo grupy działają przede wszystkim na rodzimej ziemi. Z drugiej strony, gdy tak się zastanowić, to jrockowi wykonawcy też bardzo często mają swoje fankluby 🙂 LUNA SEA mają SLAVE, the GazettE to HERESY, Gackt ma swoich G&LOVERS (dawniej Dears), a DIR EN GREY a knot. I tak dalej 😄 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 7 Share Posted November 7 Ooo, pamiętam polska fanstronę Gacka, nazywała się właśnie Dears, faktycznie XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuhi Posted November 7 Share Posted November 7 To ja byłam w fandomie pod nazwą X Japan Polish Street Team. Wiem, brzmi tajemniczo XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 7 Share Posted November 7 Teraz, Matsuhi napisał(a): Polish Street Team Chyba kazdy jrockowy zespol mial swojego czasu taki fanpage na facebooku XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted November 7 Share Posted November 7 3 minuty temu, Baka napisał(a): Chyba kazdy jrockowy zespol mial swojego czasu taki fanpage na facebooku XD W latach największej popularności jrocka na świecie, na myspace (R.I.P.) był tego cały wysyp. I sorry @unnun, że zrobił się z Twojego tematu powitalnego taki spam xD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unnun Posted November 9 Author Share Posted November 9 W dniu 7.11.2023 o 08:02, Raum napisał(a): Czyli jeśli dobrze rozumiem, to fani konkretnego zespołu mają dla siebie konkretne nazwy, tak? Trzeba należeć do oficjalnego fanklubu i poczekać na przesyłkę z zalaminowanym identyfikatorem, żeby móc z tych nazw korzystać, czy wystarczy mieć w domu kompletne dyskografie? Nazwy fanklubów są nadawane przez artystów i wytwórnie, i nie, nie trzeba być w oficjalnym fanklubie, żeby być częścią fandomu, nie trzeba mieć nawet kompletnej dyskografii 🙂 Ja akurat należę do czterech fanklubów i tylko w jednym dostałam fizyczną kartę, w reszcie tylko wirtualne 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unnun Posted November 9 Author Share Posted November 9 @Kamzo Teraz świat się kurczy i coraz więcej obcokrajowców korzysta z benefitów fanklubów jeżdżąc na koncerty i fan-meetingi do Korei. Przypuszczam, że prędzej czy później te benefity zaczną "wyciekać" i poza Koreę, a przynajmniej mam taką nadzieję. Pożyjemy, zobaczymy 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unnun Posted November 9 Author Share Posted November 9 W dniu 7.11.2023 o 10:21, Baka napisał(a): Ooo, pamiętam polska fanstronę Gacka, nazywała się właśnie Dears, faktycznie XD Ciekawa sprawa, teraz Dears to fani Dimasha Kudaibergena, kazachskiego artysty z potężną skalą i kontrolą głosu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts