Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Alice Nine

Ireth
 Share

Recommended Posts

Alice Nine

Alice Nine (アリス九號., znani również jako A9) to japoński zespół wywodzący się z nurtu visual kei założony w Tokio w 2004 roku. Do 2014 roku byli częścią PS Company. Do 2010 roku wytwórnią płytową zespołu była King Records, kiedy to dołączyli do Tokuma Japan. Następnie w 2013 roku zespół dołączył do wytwórni Nayutawave Records należącej do Universal Music Group. W 2015 r. skrócili nazwę do A9, ale w 2019 r. wrócili do Alice Nine. W 2023 roku Alice Nine ogłosiła, że od 3 września, po ostatniej trasie koncertowej, która rozpoczęła się w maju, zrobi sobie przerwę na czas nieokreślony.

Alice Nine wydała sześć albumów, z których część była dystrybuowana w Europie przez CLJ Records, wraz z kilkoma EP-kami, singlami i DVD.

Alice Nine gra muzykę różnorodną, od hard rocka, poprzez utwory poprockowe, aż po spokojne kompozycje.

Skład:
Shou – wokal
Hiroto – gitara
Tora – gitara
Saga – bas, keyboard
Nao – perkusja

Alice Nine! Tak, pamiętam, lubili zmieniać zapis nazwy swojego zespołu xD A9, alice nine. czy po prostu アリス九號.. Nigdy nie byli w czołówce moich ulubionych grup, ale był czas, gdy jrocka słuchałem dużo, więc nie mogło się obyć także bez alice nine. Co jakiś czas sobie o nich przypominam i odpalę kilka kawałków lub video na YT, bo człowiek cieszy się jak głupi, że jeszcze grają (a wiele formacji z czasów szału na vk już zniknęło ze sceny).
Alice Nine będzie mi się kojarzyć zawsze jeszcze z jedną rzeczą - sporą ilością napalonych, nastoletnich fanek 😆

Jak jeszcze używałam last.fm, to ich zmiany nazw doprowadzały mnie do szału XD'

47 minut temu, Kamzo napisał(a):

Co jakiś czas sobie o nich przypominam i odpalę kilka kawałków lub video na YT, bo człowiek cieszy się jak głupi, że jeszcze grają (a wiele formacji z czasów szału na vk już zniknęło ze sceny).

Sprostowanie - w tym roku przeszli na hiatus, który potrwa nie wiadomo jak długo.

Ja kiedyś słuchałam ich baaaardzo dużo. Miałam większość szaf wyklejonych ich zdjęciami 😛 Dwa lata temu coś mnie naszło, by znów ich posłuchać i ich ostatnie wydawnictwa były naprawdę spoko, jak chociażby album 'IDEAL'.

Nie są moimi ulubieńcami, ale kilka kawałków mają naprawdę świetnych, z czego trylogia "Gemini" zdecydowanie u mnie na pierwszym miejscu 🙂 Bosz, to było 12 lat temu... Nowych wydawnictw w sumie nie znam 😕

16 godzin temu, Ireth napisał(a):

Jak jeszcze używałam last.fm, to ich zmiany nazw doprowadzały mnie do szału XD'

Sprostowanie - w tym roku przeszli na hiatus, który potrwa nie wiadomo jak długo.

Ja kiedyś słuchałam ich baaaardzo dużo. Miałam większość szaf wyklejonych ich zdjęciami 😛 Dwa lata temu coś mnie naszło, by znów ich posłuchać i ich ostatnie wydawnictwa były naprawdę spoko, jak chociażby album 'IDEAL'.

Smutna wiadomość, ale tzw. "hiatus" daje nadzieję, że pewnego dnia powrócą do grania. No i szacunek, że wytrwali prawie 20 lat w tym samym składzie. Przy okazji przypomniałem sobie, że zaczynali w słynnym PS Company.
Jak wspomniałem, nie należeli do czołówki moich ulubionych wykonawców, ale poniższy utwór na zawsze pozostanie dla mnie jednym z symboli tamtych lat 🙂

Może post pod postem, ale ten temat zachęcił mnie żeby przyjrzeć się na YT najnowszym nagraniom z występów live A9. Wniosków jest sporo, ale trzy rzeczy najbardziej rzuciły mi się w oczy (od strony wizualnej).
1. Saga chyba jest wampirem bo czas stanął dla niego w miejscu.
2. Tora złapał kilka dodatkowych kilogramów? Albo to wrażenie z powodu doboru ciuchów.
3. Shou zrobił sobie operację plastyczną (albo kilka). I tu akurat nie ma wątpliwości, jeśli porównać go na zdjęciach z pierwszych lat kariery. Nie wiem dlaczego po trzydziestce postanowił zrobić się na koreańskiego celebrytę (taka była pierwsza myśl gdy go zobaczyłem 😅).

Mam podobne spostrzeżenia 😮 Jeszcze mam dodanego Shou w obserwowanych na byłym Twitterze i czasem mnie przeraża swoją "sztucznością". Choć dalej jest dobry wokalnie, nawet lepszy, niż na pierwszych wydawnictwach. 

Z najnowszych live-ów chyba największy fun miałam słuchając i oglądając UNDEAD PARTY 😄