Baka Posted August 29 Share Posted August 29 Wyświetl profil Gackt Gackt, urodzony jako Gakuto Oshiro, jest japońskim artystą o niezwykłym zróżnicowaniu talentów, który zdobył uznanie jako wokalista, aktor, kompozytor i osobowość medialna. Jego podróż artystyczna jest pełna pasji, eksperymentów i głębokiego oddania swojemu rzemiosłu. Urodzony 4 lipca 1973 roku w Okinawie, Gackt wykazywał zainteresowanie muzyką i sztuką od wczesnego dzieciństwa. Jego młodość była czasem odkrywania, a przeprowadzka do Tokio w celu rozpoczęcia kariery muzycznej stała się punktem zwrotnym. W latach 90., Gackt dołączył do zespołu rockowego Malice Mizer jako wokalista, gdzie zdobył popularność dzięki swojemu wyjątkowemu wizerunkowi i silnemu głosowi. Po opuszczeniu Malice Mizer, Gackt rozpoczął solową karierę, zaczynając od singla "Mizerable" w 1999 roku. Jego muzyka szybko ewoluowała, obejmując szeroki zakres stylów od rocka po ballady i elementy elektroniczne. Charakteryzował się też wyjątkowym zmysłem dla dramaturgii i teatralności, co doskonale wyrażało się w jego koncertach i teledyskach. Jego debiutancki album solowy, "Mars" (2000), zapoczątkował serię sukcesów, umocnił jego pozycję jako solisty i przyciągnął uwagę międzynarodowej publiczności. Gackt był nie tylko utalentowanym muzykiem, ale również zdolnym aktorem. Zadebiutował na dużym ekranie w filmie "Moon Child" (2003), w którym odegrał główną rolę u boku Hyde, wokalisty znanego zespołu L'Arc-en-Ciel. Jego muzyczna podróż kontynuowała się przez kolejne lata, w których eksperymentował z różnymi stylami, włączając do swojej muzyki elementy tradycyjnej japońskiej kultury i muzyki. Gackt wydawał albumy, które ukazywały jego artystyczną wrażliwość i głębokość emocji, takie jak "Rebirth" (2001) czy "Diabolos" (2005). Jednak to nie tylko muzyka definiuje twórczość Gackta. Jego aktywność w mediach obejmuje prace w filmie, telewizji oraz aktywność charytatywną. Był również pionierem w wykorzystywaniu nowych mediów do komunikowania się z fanami i budowania społeczności online. Niezależnie od stylu czy gatunku, Gackt zawsze stawiał na jakość i autentyczność. Jego wyjątkowe wokalne umiejętności, zdolności aktorskie i zaangażowanie w twórczość sprawiły, że stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i wpływowych artystów w Japonii i poza jej granicami. Podsumowując, Gackt to artysta, którego nie sposób ograniczyć do jednego obszaru twórczości. Jego historia to opowieść o pasji, wytrwałości i nieustannym dążeniu do doskonałości w wielu dziedzinach artystycznych, tworząc w ten sposób niezatarty ślad w krajobrazie kultury i rozrywki. Dodane przez Baka Kategoria Japonia Aktywny Tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted September 12 Share Posted September 12 Ach, Gakuto, Gakuto - jeden z pierwszych japońskich wykonawców, jakiego poznałem. Nie chcę mówić "j-rockowych", bo wydaje mi się, że Gackt, chociaż pasuje do tego określenia, to jednak wykracza poza pewne ramy, narzucane wraz z tym nazewnictwem. Poznałem go w czasach gdy był jeszcze bardzo aktywny muzycznie i można rzec, chyba u szczytu swojej popularności. Nie miało to dla mnie większego znaczenia, bo po prostu cieszyłem się jego twórczością, ale na pewno miało wpływ na dostępność materiałów związanych z muzyką Camuiego i innymi materiałami (Gackt Camui, bo tak pierwotnie brzmiało jego pełne imię sceniczne ^^). Mówiąc wprost, na pewno było prościej "zdobyć" (wink, wink 😉) albumy itp. Chociaż u podstaw jego twórczości raczej zawsze stał rock, to tak naprawdę nigdy nie było pewności, czego do końca się spodziewać, a konkretne utwory, mogły zaskakiwać nawet na tym samym albumie. Początkowo dosyć wyraźnie wypływał z twórczości Malice Mizer, zespołu który porzucił na rzecz kariery solowej, ale dosyć szybko stworzył własny, unikalny styl. Gdy dopiero wchodziłem w świat j-rocka, Gackta określałem jako mojego ulubionego wykonawcę. Stracił później ten tytuł, ale do dzisiaj pozostał wśród moich ulubionych muzyków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted September 12 Share Posted September 12 12 minut temu, Kamzo napisał(a): Ach, Gakuto, Gakuto Pierwsze co pomyślałem widząc nazwę tematu to właśnie "ach Gackt" 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted September 12 Author Share Posted September 12 Nie bede ukrywal, ze dodalem temat tylko dlatego zeby zapelnic forum, nigdy go nawet nie sluchalem i znam go tylko dlatego, ze wystapil z Hyde w jedym filmie... no moze jeszcze dlatego, ze moja znajoma sie w nim kochala XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olgierdou Posted November 6 Share Posted November 6 "Vanilla" 4ever xD No i z ostatnich aktorskich dokonań to "Zabierz mnie do Saitamy". Ostatnio mi nawet youtube podrzuciło konferencje prasową z premiery drugiej części tego filmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts