Baka Posted August 29 Share Posted August 29 Wyświetl profil BABYMETAL BABYMETAL to japońskie zjawisko muzyczne, które zaskoczyło świat poprzez połączenie metalowych riffów z uroczym wizerunkiem i energetycznymi występami. Ich unikalna zdolność do łączenia różnych gatunków muzycznych i tworzenia niezwykłego połączenia brzmienia oraz wizualnej ekspresji przyczyniła się do stworzenia nowego oblicza muzyki. Historia BABYMETAL sięga roku 2010, kiedy to grupa została założona jako połączenie j-popu i heavy metalu. Trzy członkinie: Su-metal (wokal), Moametal (tancerka) i Yuimetal (tancerka), zostały częścią tego muzycznego eksperymentu, który miał za zadanie zaskoczyć słuchaczy. Ich debiutancki singel "Doki Doki Morning" (2011) przyniósł połączenie słodkiego j-popu z brutalnymi riffami metalowymi, tworząc wyjątkową mieszankę, którą trudno było zignorować. Koncepcja BABYMETAL polegała na łączeniu elementów młodzieżowego uroku z energetycznym brzmieniem metalu. Jednym z kluczowych momentów w historii BABYMETAL był ich album "BABYMETAL" (2014), który przyniósł takie hity jak "Gimme Chocolate!!" i "Megitsune". To wydawnictwo zdobyło uznanie zarówno w Japonii, jak i za granicą, a ich występy na żywo stały się spektakularnymi widowiskami. BABYMETAL eksplorowało różne style muzyczne, od metalu symfonicznego do power metalu, tworząc brzmienie, które było jednocześnie mocne i chwytliwe. Ich zdolność do łączenia różnych elementów muzycznych uczyniła ich zespołem unikalnym w świecie muzyki. Grupa zdobyła uznanie na międzynarodowej scenie muzycznej, koncertując w różnych krajach i budując oddaną społeczność fanów, zwanych "The One". Ich zdolność do przekraczania granic kulturowych i językowych sprawiła, że stali się symbolem globalnego zjawiska. Historia BABYMETAL to opowieść o zespole, który wykreował nowe oblicze metalu, zdobywając uznanie dzięki połączeniu muzycznej innowacji, artystycznego wyrazu i pasji do muzyki. Ich energia, kreatywność i zdolność do przekraczania konwencji muzycznych przyciągnęły fanów z różnych środowisk, tworząc trwały ślad w historii muzycznej rozrywki. Dodane przez Baka Kategoria Japonia Aktywny Tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted August 30 Share Posted August 30 Katowałem METAL RESISTANCE i podobało mi się to, ale to było 7 lat temu. Nie mam więcej siły na to coś 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted August 30 Share Posted August 30 Nowa płyta "The Other One " jest już mniej cukierkowa. Dziewczyny już nie są "baby" więc siłą rzeczy musiało się coś zmienić. Mimo to nadal jest to kawał dobrze zrobionej muzyki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted August 31 Share Posted August 31 Przesłuchałem tę płytę kilka razy, zmęczyła mnie. Możliwe, że ta muzyka jest zbyt dobrze "zrobiona". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomika Posted August 31 Share Posted August 31 Miałam okazję być na ich koncercie w Berlinie tuż przed początkiem pandemii i bawiłam się świetnie, są idealnym zespołem do którego można się wyskakać i wykrzyczeć. Aczkolwiek jeśli chodzi o muzykę to od czasu do czasu wracam. Pomagają mi głównie podczas sprzątania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted August 31 Share Posted August 31 W Polsce niestety pandemia odwołała pierwszy planowany koncert 😞 Został mi tylko kupiony bilet. Na koncert udało się iść ostatnio jak grały na trasie z Sabatonem. Było fajnie, szkoda tylko, że jako support dziewczyny dostały ledwo 40 minut na występ. Odwołany koncert był ich trasą więc grałyby dłużej. Mam nadzieję, że dobry odbiór ich występu zachęci promotorów do zorganizowania kolejnej trasy po Europie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomika Posted September 1 Share Posted September 1 Tak, pamiętam bo się cieszyłam, że jednak ruszyłam się na ten do Berlina i jeszcze zdążyłam ich zobaczyć zanim się wszystko zamknęło. Aczkolwiek jechałam z duszą na ramieniu bo już wtedy były pierwsze przypadki COVID w Europie. Powiem ci jednak że jak tam miały solowy koncert to on też był śmiesznie krótki. Na pewno nie trwał 1,5 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted November 20 Share Posted November 20 Trochę ochłonąłem po wczorajszym koncercie w Berlinie i jestem mega zadowolony. Pod klub dotarłem jakieś 1,5h przed startem i już wtedy ustawiłem się w kosmicznej kolejce Ponoć niektórzy byli już kilka godzin przed by ustawić się na początku. Chyba nigdy nie widziałem tyle osób w koszulkach/bluzach jednego zespołu. Widać, że w Niemczech jest mocna baza fanów Babymetal. Support pominę (Wargasm - numetal z UK). Setlista była przekrojówką ze wszystkich płyt i jak wyczytałem lekko różniła się od wcześniejszych koncertów na trasie. Był mój ukochany Headbanger czy Monochrome. Nawet kawałki, które w wersjach studyjnych mniej mi podchodzą (Papaya czy nówka - Metali) to w wersji koncertowej wchodziły bez popity. Podziwiam też kondycję dziewczyn, że są w stanie przez godzinę być ciągle w ruchu i tańczyć wszystkie układy. I tu chyba jedyny zawód bo koncert trwał tylko godzinę i kilka minut. Jeden czy dwa kawałki więcej i byłoby pięknie. Niemniej, nie żaluję przejechanych prawie 500km i jeśli będą możliwości i potrzeba to chętnie to powtórzę. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 22 Author Share Posted November 22 Zazdro, ze byłeś! Szkoda, że dziewczyny jednak ominęły Polskę bo mają sporo fanów tutaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted November 23 Share Posted November 23 (edited) @Baka Gdy grały przed Sabatonem w Łodzi to dużo osób się bawiło (zauważalnie więcej niż na Lordim, który grał przed dziewczynami) więc tak jak mówisz fani są. Może niedoszły przedkowidowy koncert nie sprzedał się jakoś wybitnie i nie chcieli teraz ryzykować. Nie wiem, tak tylko gdybam. W czerwcu mają grać z Belgii więc jest kolejną szansa na Polskę, jak nie w formie klubowej to może chociaż na Mystic Festival. MF i tak już wsadził kij w metaluchowe środowisko zapraszają Bring Me The Horizon więc i Babymetal by siadł. I byłaby okazja na kolejny wspólny występ przy piosence Kingslayer :D Ehhh, byłoby pięknie xD https://youtu.be/a3Vx0NRE4c0?si=fX51Pzem9WeqO0AV Edited November 23 by johnyzlampy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 23 Author Share Posted November 23 1 godzinę temu, johnyzlampy napisał(a): Mystic Festival to chyba jest od knock out, byloby super gdyby dziewczyny wpadly, nawet sam bym sie wybral XD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted November 23 Share Posted November 23 @Baka Mystic Coalition organizuje Mystica gdzie Knock Out jest jednym z "koalicjantów" :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted November 23 Author Share Posted November 23 A czyli tak to dziala, dzieki XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts