Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Nasze muzyczne zakupy

Recommended Posts

Osobiście lubię patrzeć co ludzie ze wspólnego kręgu zainteresowań sobie kupują więc temat do chwalenia się 😉

Najnowszy nabytek to Moi dix Mois - Nocturnal Opera chapnięte na allegro:
image.thumb.jpeg.4a3e5bac1cb23212593917e1786caea0.jpeg

Wcześniej bo w lipcu na Animatsuri wpadło kilka płyt, cześć z koncertów a część ze stoiska Fonnex. W mało wyeksponowanym kartonie z płytami wygrzebałem trochę wspaniałości!

image.thumb.jpeg.d3efb27db0db56608dc93bf03bfccf60.jpeg

• Super 2

Chciałbym też coś wrzucić, ale mi już niestety nic nie zostało. Kiedyś kupowałem wszystko co się tylko dało i było związane z Ayumi Hamasaki, a teraz została mi już tylko jedna płyta Taylor Swift 😄

Ostatnimi czasy zwolniłem tempo w tym zakresie. W ciągu ostatnich ok. pięciu lat, wydałem kilka ładnych tysięcy na merch związany z kpopem (no, z jedną grupą tak naprawdę), z czego połowa lub więcej to były koszty przesyłek lotniczych i cła 🙉 A teraz mam to upchane na pułkach i w szafkach, bo zrobiło się za dużo na sensowną ekspozycję i wszystko zbiera kurz 😆 Tak więc powiedziałem sobie pass, aczkolwiek nie wykluczam pojedynczych zakupów od czasu do czasu.
Co ciekawe, moim pierwszym zakupem związanym z j-rockiem, były produkty made in Taiwan. Polski sklep wysyłkowy, który serwował te twory na naszym rodzimym rynku, oczywiście nie wspominał o tym szczególiku i golił niezłą kasę (wyobraźcie sobie prawie dwadzieścia lat temu cenę 95 zł za album CD 😋). Młody, niedoświadczony ja, cieszył się tymi zakupami jeszcze jakiś czas, zanim zorientowałem się, że kupuję najzwyklejsze podróbki. Choćby taki koncert, The Last Live X Japan:
spacer.png

PS. johny, ciekawy komplet złapałeś. Sam bym nie pogardził kilkoma z tych płytek. Ale MdM świetnie się prezentuje w towarzystwie takich klasyków horrorów jak "Candyman" i "Critters 2" 😆

Edited by Kamzo

Ostatnio sprawiłem sobie taki zestaw i dzisiaj trafił w moje ręce. Niestety z taśmami bywa bardzo różnie, szczególnie starszymi, więc liczę, że gdy jutro siądę do ripowania moje uszy nie zwiędną XD

image.thumb.png.21ad4bd19d0ca4b591aafddbfc300c2e.png

• Super 2

@C.W WOW! Skąd kupujesz kasety? Ebay/Discogs czy inne źródło. Na taśmach mam dużo polskiego podziemia metalowego ale z VK jeszcze nie miałem przyjemności obcować na tym nośniku.

14 minut temu, johnyzlampy napisał(a):

@C.W WOW! Skąd kupujesz kasety? Ebay/Discogs czy inne źródło. Na taśmach mam dużo polskiego podziemia metalowego ale z VK jeszcze nie miałem przyjemności obcować na tym nośniku.

Bezpośrednio w Japonii - co prawda na eBay też można czasem natrafić na ciekawe okazje (np. ostatnio dorwałem zestaw płyt Celestial Garden za bodajże 20€, podczas gdy na mercari jedna z nich została niedawno sprzedana za ponad 5000 yen), ale jednak największy wybór i najlepsze ceny są u źródła.

Na Discogs pod kątem vk najwięcej chyba znajdziesz od Kupiku, które ceny ma z kosmosu ^^"

Edited by C.W

W dniu 2.09.2023 o 14:23, johnyzlampy napisał(a):

Ja z kaset to mam tylko dwie demówki od D'espairsRay - Razor i ura Mania Theater. Obie nadal fajnie działają mimo dwudziestu kilku lat na karku

Godzinę temu, j_pop_neko napisał(a):

Znacie?

No jak nie jak tak 😄 Loudness to legenda japońskiego metalu i jeden z pierwszych zespołów, który wybił się na zachodzie już w latach 80. Co ciekawe, ten album to wersja, która była przeznaczona raczej na rynki wspomnianego zachodu. W Japonii ukazał się (kilka miesięcy wcześniej, oba są z 1986 roku) pod nazwą "Shadows of War". Kolejność track listy była nieco inna, a niektóre kawałki wyszły pod inną nazwą (chociaż brzmią identycznie, poza jednym wyjątkiem).

• Super 1

W dniu 1.09.2023 o 22:40, C.W napisał(a):

Ostatnio sprawiłem sobie taki zestaw i dzisiaj trafił w moje ręce. Niestety z taśmami bywa bardzo różnie, szczególnie starszymi, więc liczę, że gdy jutro siądę do ripowania moje uszy nie zwiędną XD

image.thumb.png.21ad4bd19d0ca4b591aafddbfc300c2e.png

No i jak wyszło Ci ripowanie? Pochwal się!

18 godzin temu, Baka napisał(a):

No i jak wyszło Ci ripowanie? Pochwal się!

Poza kilkoma drobnymi mankamentami, które można spokojnie ogarnąć np. w iZotope RX - taśmy w bardzo dobrym stanie, tak że jestem zadowolony 😄

• Super 1

W dniu 30.08.2023 o 21:50, johnyzlampy napisał(a):

Osobiście lubię patrzeć co ludzie ze wspólnego kręgu zainteresowań sobie kupują więc temat do chwalenia się 😉

Najnowszy nabytek to Moi dix Mois - Nocturnal Opera chapnięte na allegro:
image.thumb.jpeg.4a3e5bac1cb23212593917e1786caea0.jpeg

Wcześniej bo w lipcu na Animatsuri wpadło kilka płyt, cześć z koncertów a część ze stoiska Fonnex. W mało wyeksponowanym kartonie z płytami wygrzebałem trochę wspaniałości!

image.thumb.jpeg.d3efb27db0db56608dc93bf03bfccf60.jpeg

Tak na boku to dużo masz w kolekcji VHS-ów?

6 minut temu, j_pop_neko napisał(a):

Tak na boku to dużo masz w kolekcji VHS-ów?

Trochę ponad 2 tysiące wydań okładkowych. Bazarówek i nagrywek z TV (te ostatnie zbieram tylko z anime) nie liczę 😄

IMG_20230911_180933.jpg

IMG_20230911_181348.jpg

• Super 2

36 minut temu, johnyzlampy napisał(a):

Trochę ponad 2 tysiące wydań okładkowych. Bazarówek i nagrywek z TV (te ostatnie zbieram tylko z anime) nie liczę 😄

Oho to pewnie zapach tych starych kaset nie do opisania.😉😀

20 godzin temu, johnyzlampy napisał(a):

Te zagrzybiałe to przeważnie na śmietnik lecą więc nie jest tak źle 😛

Ja miałem kilka filmów na VHS-ach wydanych 30 lat temu to ładną kase dostałem za nie.

Nowe pozycje płytowe wpadają do kolekcji. 🙂

Długo się naczekalem aż w końcu się doczekałem. 😉

Silent Siren - 31 Wonderland - 2014

Shiori Niiyama - SHIORI - 2014

Yutaka Ozaki - Seventeen's Map - 1983

20230921_103634_113259.jpg

20230921_103212_113358.jpg

20230921_103042_113411.jpg

• Super 2