Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Versailles

Baka
 Share

Recommended Posts

Versailles

Versailles powstało w marcu 2007 z inicjatywy Kamijo (ex. Lareine), Hizakiego (ex. Sulfuric Acid) i Jasmine You (ex. Jakura). Później dołączyli do nich Teru (ex. Aikaryu) i Yuki (ex. Sugar Trip). Przedtem Hizaki, Teru i Jasmine You grali wspólnie w Hizaki Grace Project.

Pomysł stworzenia Versailles powstał jesienią 2006 roku dzięki Kamijo i Hizakiemu. Zbieranie członków trwało 6 miesięcy. Koncepcją zespołu jest "absolutne youshikibi (japońska forma piękna) dźwięku i skrajny estetyzm". 30 marca 2007 roku ujawiniono szczegóły dotyczące zespołu i wypuszczono do internetu promocyjne materiały.

Pierwszy raz Versailles zabłysło 23 i 24 czerwca, kiedy zaprezentowano ich pierwszy singiel - The Revenant Choir.

31 października podpisali kontrakt z niemiecką wytwórnią CLJ Records i wydali swój pierwszy album - Lyrical Symphaty. Ich piosenka, The Love From A Dead Orchestra, pojawiła się również w kompilacji wydanej przez Sony BMG w Niemczej, 9 listopada. Album zatytułowano Tokyo Rock City.

W 2008 roku Versailles pierwszy raz pojawiło się w Europie i Stanach Zjednoczonych. W marcu i kwietniu, wspólnie z Matenrou Opera, wystąpili w Europie. 3 maja brali udział w hide Memorial Summit w stadionie Ajinomoto i razem z X JAPAN, Luna Sea i Marbell grali przed 30,000 osób. Później zostali zaproszeni przez Tained Reality by 30 maja wystąpić w Project A-Kon w Dallas w stanie Texas, a 3 czerwca - w Knitting Factory w Los Angeles.

9 lipca 2008 roku, Versailles wydało swój pierwszy duży album, Noble.

19 sierpnia 2008 roku zauważono, że w Ameryce istnieje już zespół używający nazwy "Versailles". Zespół został zmuszony do zminy nazwy, by znów móc rozpocząć tournee po USA. Tym sposobem, 14 września 2008 roku, powstała amerykańska wersja nazwy zespołu: Versailles -Philharmonic Quintet-. Jednak w pozostałych krajach zachowano starą nazwę. Kawałek "Prince" był pierwszą piosenką wydaną pod szyldem nowej nazwy. 11 października powrócili do Ameryki i w Crystal City w Virginii brali udział w konwencie Anime USA oraz po raz kolejny, 13 października, w przedstawieniu Knitinng Factory w Nowym Yorku.

28 grudnia 2008 roku w C.C. Lemon Hall, Kamijo ogłosił, że Versailles od czerwca 2009 roku rozpocznie współpracę z Warner Music Japan. Ich debiutancki singiel, Ascendead Master, powstał 24 czerwca 2009 roku.

Swoją ostatnią trasę koncertową jako niezależny zespół Versailles odbyło od 26 marca do 9 maja. Zatytułowano ją "The Fragment Collectors". Późniejsze wydarzenia, takie jak "Anthology of Revolution" oznaczyły ich ostatnie koncerty. Ich ostatni samodzielny występ miał miejsce 21 czerwca 2009 roku.

W styczniu 2011 roku Versailles zaczęli występować w swojej własnej mini dramie Onegai Kanaete Versailles (jap. おねがいかなえてヴェルサイユ, dosł. "Spełnij moje życzenia Versailles"). W show występuje również Rina Koike. Program nadawano do marca na stacjach Mainichi Brodsasting System i TV Kanagawa. Piosenką przewodnią był singiel Versailles "Philia", który wydano 15 marca. Dodatkowo, 15 czerwca, wydali kolejny studyjny album zatytułowany "Holy Grail". Album zawiera: MASQUAREDE, piosenkę przewodnią filmu Vampire Stories: Brothers i Vampire, piosenkę przewodnią do filmu Vampire Stories: Chasers, które to skomponował Kamijo. W późniejszym czasie zespół rozpoczął kolejną trasę koncertową po świecie, którą również nazwali "Holy Grail". Rozpoczęła się 31 lipca 2011 roku w Kyoto. Trasa obejmowała Azję (Hong Kong, Taiwan), Europę (Rosję, Anglię, Hiszpanię, Włochy, Austrię, Polskę Niemcy i Francję) oraz Amerykę Łacińską (Meksyk, Kolumbię, Wenezuelę, Brazylię, Urugwaj, Argentynę i Chile).

Pamiętam gdy dowiedziałem się, że taki zespół powstaje. Koncept wydawał mi się super (po cichu liczyłem na jakieś drugie Malice Mizer 😄), do tego członkiem zespołu miał być Hizaki, którego solową twórczość zdążyłem poznać i polubić nieco wcześniej. Było o nich głośno i świetnie wypromowali się na świecie, idealnie trafiając na czas globalnego boomu na visual kei. Pochodu zespołu nie zatrzymała nawet nagła śmierć ich basisty, Jasmine You.
Później, w miarę jak malało moje zaangażowanie w nowości związane z j-rockiem, trochę straciłem ich z oczu, ale pamiętam, że była jakaś drama z nazewnictwem i zaczęli występować pod nazwą Versailles ~Philharmonic Quintet~ (może żeby nie mylić ich  z faktycznym Wersalem 😆). Do tego doszło prawdopodobnie do jakiegoś rozłamu, bo wokalista Kamijo zaczął występować solo, a reszta zespołu, z nowym frontmanem, utworzyła formację o nazwie Jupiter, czyli takie Versailles II. Chyba jednak w końcu się dogadali, bo po kilku latach zaczęli znowu występować razem, w starym składzie.

Pomimo, że byłem fanem LAREINE i KAMIJO, Versailles było dla mnie poprawnym zespołem symphonic power metalowym dopóki nie usłyszałem ich na żywo (archiwalna relacja). Fantastyczne brzmienie i energia jaka płynęła. Szkoda, że nie dane mi było spotkać Jasmine You, ale był wywiad na fcp.

To był jeden z moich ulubionych zespołów. Niestety ich muzyka jest dosyć wtórna. 😞 Na koncercie też byłem!

Edited by Sebastian
  • Super 1