tomika Posted August 31 Share Posted August 31 (edited) Lokalizacja: Kraków, ul. Rakowicka 14A (5 minut od dworca) Ceny: około 50 zł/os. Nie mogłam nie zacząć od mojego ulubionego miejsca na mapie Krakowskiej gastronomi. Bywam tam regularnie od 6 lat i przez ten czas w lokalu zmieniło się wiele, ale niezmiennie pozostają miejscem z jedzeniem, które jest moim ultymatywnym comfort foodem. Co właściwie można zjeść w Ka. Od samego początku restauracja specjalizuje się w makaronie udon (który robią własnoręcznie na maszynie sprowadzonej z Japonii) w różnych wersjach. Udon na ciepło, na zimno, z kakiage, warzywami w tempurze, albo ze słodkim tofu. Do wyboru do koloru, co kto lubi (z utęsknieniem wspominam w tym momencie czasy, gdy knajpa była jeszcze wegetariańska i w misce pojawiało się na wpół ścięte jajko). Na polecajkę zasługuje także wegańskie sushi, które spokojnie może konkurować z każdym sushi w Krakowie. Na dokładkę można jeszcze dołożyć miskę ryżu z różnymi dodatkami albo wegańskie curry. Ka to także miejsce, gdzie można wypić coś dobrego, ja po raz pierwszy, właśnie tam miałam okazję spróbować kombuczy, a i kawę mają zacną, bo z własnej palarni. Obsługa jest świetna, każdy klient może się poczuć jak w domu, a i czworonogi mogą liczyć na miskę wody. Zazwyczaj nie potrzeba rezerwacji żeby znaleźć stolik (w lecie działa ogródek, więc jest kilka dodatkowych miejsc), ale miejsce raczej nie narzeka na brak klientów, więc może się zdarzyć, że do wyboru zostaje tylko siedzenie przy ladzie. Istnieje możliwość zamówienia z dowozem, ale raczej sprawdzało się to głównie w pandemii. Potrawy wydają się na tyle proste, że niestety po kilkudziesięciu minutach w transporcie da się odczuć spadek jakości (posklejany makaron lub trochę zbyt miękka panierka mojego ulubionego batata w tempurze). Tak wiem, że ta recenzja to trochę laurka, ale mam tyle fajnych wspomnień, że nie umiałam inaczej. Poniżej jeszcze kilka zdjęć. Edited August 31 by tomika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted August 31 Share Posted August 31 Skoro tak zachwalasz to może wpadnę przy okazji koncertu Espir D'Air 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomika Posted August 31 Author Share Posted August 31 Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts