tomika Posted August 31 Share Posted August 31 Przez ostatnie lata w naszym kraju możemy zjeść coś więcej pochodzącego z krajów azjatyckich niż tylko sushi, jak było jeszcze kilka lat temu. Od jakiegoś czas pojawia się dużo restauracji oferujących smaki, które mogliśmy poznać jedynie wybierając się w dłuższą podróż na wschód. Czy w związku z tym udało się Wam odkryć coś nowego, smacznego, do czego chętnie wracacie, a może kuchnia azjatycka (chociaż bardzo różnorodna) to nie wasze smaki. Podzielcie się proszę waszymi odczuciami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted August 31 Share Posted August 31 Do siedzenia w kuchni mi daleko ale od kiedy odkryłem jak prosto robi się onigiri to robię je dość często. Pomaga ryżowar, który jest wspaniałym wynalazkiem 😄 Robię głównie tunamayo, z sezamem i olejem sezamowym oraz furikake ale czasem wlatuje z umeboshi, edamame a ostatnio z natto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomika Posted September 1 Author Share Posted September 1 Jestem pod wrażeniem, ja prawie nie gotuję, a książka o japońskiej kuchni leży na półce i czeka na lepsze czasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 10 Share Posted October 10 Nie czesto zamawiam/kupuje cos do jedzenia, wole zrobic sam, ale wczoraj zjadlem sobie sushi z biedry za 9zł i bylo bardzo dobre jak na taka cene XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnyzlampy Posted October 10 Share Posted October 10 @Baka Sushi 4you czy Marinero? Jak to pierwsze też zdarza mi się kupować jak siedzę w robo to Marinero nawet w promocji nie tykam xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 10 Share Posted October 10 Chyba to pierwsze, ale nie jestem pewien teraz, jak pojade wieczorem na zakupy to zerkne ktore bralem 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ireth Posted October 10 Share Posted October 10 Uwielbiam sushi. Mogłam jeść je non stop, a przynajmniej raz w tygodniu, bo mam dwie dobre knajpy w mieście. Ostatnio jednak odpuściłam, by mi się nie znudziło 😉 Z japońskiej kuchni uwielbiam ramen - ogólnie, bo składniki zależą od tego, na co mam ochotę. Lubię też zupę miso i był czas, że robiłam ją sobie w domu, tylko teraz nie chce mi się kupować pasty i sporo tofu się marnowało, bo nikt w domu poza mną go nie je 😄 A że mieliśmy dwie koreańskie knajpy (jednak się niestety niedawno zamknęła), to spróbowałam także tej kuchni i "me gusta", że tak to ujmę 🙂 Nie pytajcie jednak, co jadłam, bo nie pamiętam nazw XDDD A dziś w sklepie z azjatyckim żarełkiem kupiłam sobie to: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 10 Share Posted October 10 5 godzin temu, johnyzlampy napisał(a): @Baka Sushi 4you czy Marinero? Jak to pierwsze też zdarza mi się kupować jak siedzę w robo to Marinero nawet w promocji nie tykam xD Sprawdziłem, sushi 4you XD Dziś też wziąłem bo dalej jest promka 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts