Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Kielce - Aki japońska restauracja

tomika
 Share

Recommended Posts

Adres: Kielce, plac Wolności 5/3u

Ceny: 80 zł/os.

Niedawno miałam okazję zawitać do Kielc i przy okazji razem z przyjaciółką postanowiłyśmy sprawdzić niedawno powstałą restaurację. Mnie przekonała szczególnie obecność w menu okonomiyaki na które niestety w Polsce trafić ciężko.

Restauracja otwiera się w dopiero około godziny 17 i są tam tylko 3-4 stoliki, więc na ten moment raczej trzeba mieć rezerwację, żeby mieć szansę coś zjeść.

Ja byłam tam w lipcu, co okazało się wiązało się także z pozostawieniem swojego życzenia na tanabatowym drzewku. Pomysł bardzo na plus i fajne zaskoczenie. Mimo, że lokal jest niewielki, znalazło się w nim także miejsce na japońskie źródełko/fontanna, które miłymi dźwiękami towarzyszyło nam podczas wizyty.

Sama wizyta to bardziej doświadczenie, gdzie wybieracie sobie zestaw składający się z dwóch przystawek i dania głównego (w naszym przypadku były to zestawy z okonomiyaki i sushi), aczkolwiek wygląda na to, że karta będzie się jeszcze zmieniać sezonowo. I potem po kolei smakujecie podane dania. Jeśli chodzi o dania główne to były bardzo dobre, aczkolwiek wydaje mi się, że okonomiyaki było jakieś małe. Za taką cenę spodziewałabym się jednak większej porcji, ale może jednak powinnam się nastawić na doświadczanie tego klimatu.

Właścicielem i kucharzem jest Japończyk zaskakująco dobrze mówiący po polsku, który, gdy już rozsiadłyśmy się przy stoliku dokładnie opowiedział nam co znajduje się w karcie i obszernie odpowiadał na nasze pytania.

Ogólnie wyjście raczej na plus, aczkolwiek wątpię żebym miała tam wrócić. Trzeba będzie szukać okonomiyaki gdzieś bliżej.

362286281_295785086278076_8232000680890423521_n.jpg

IMG_20230723_003842_680.jpg

received_819062506201952.jpeg

received_232614543060846.jpeg

Edited by tomika