Jump to content
Cześć! Widzisz 90% forum. Zaloguj się, lub zarejestruj aby zobaczyć całość i brać udział w konkursach! Szybkie logowanie Google i Discord dostępne! ×

Używki

Baka
 Share

Recommended Posts

Temat który chyba przewija się przez każde forum - używki.

Ja sam niestety od wielu lat palę papierowy nałogowo, schodzi mi dość dużo bo czasami ponad paczka dziennie. Kawa bez tego nie smakuje w ogóle 😞. Jeśli chodzi o alkohol to wszystko co jest mocniejsze niż piwo (koniecznie pszeniczne) wymieniłem jakiś czas temu na medyczną roślinkę której czasami używam sobie kiedy oglądam jakiś glupi film 😄

Kawa - dużo, papierosy - dużo, alkohol - mało, herbata - wcale 😄

Teraz, johnyzlampy napisał(a):

Z używek to głównie mąsterki xD Codziennie jeden musi być. Czasem piwko ale o raczej okazjonalnie a nie z nudów. Inne raczej nie.

Zapomniałem o energetykach, bardzo lubię Burna, ale na monstery nie mogę patrzeć XD

Kawa - dużo; alko - średnio; papierosy - sporadycznie; herbata - mało (zielona/mate)

Kawa to samo zdrowie, piję dużo. Jak nie piję kawy to mate. Palę sporadycznie, uwielbiam ten rytuał, więc się delektuje. Alko głównie piwo/wino ograniczam, rzadko wódka. Trzymam się z dala od wyrobów popkultury i medycznych, bo nie ufam.

Nie jestem uzależniony, nie udało się 😛

Ja też nie do końca ufam dlatego sobie od ziarenka sam hoduje, podlewam, dbam, rozmawiam, wychodzi zawsze super no i praktycznie za darmo 😄

3 godziny temu, Baka napisał(a):

Ja też nie do końca ufam dlatego sobie od ziarenka sam hoduje, podlewam, dbam, rozmawiam, wychodzi zawsze super no i praktycznie za darmo 😄

I słusznie (nie widzę przycisku reakcji, więc odpowiadam).

Baka: @harlockwkradł się mały błąd w Twojej grupie, poprawilem 😄

• Super 1

Kawa z mlekiem to podstawa, codziennie musi być...alkohol w zależności od imprezy/wyjścia/chęci...tylko jakoś palenie i inne używki do mnie nigdy nie trafią 🤷

• Super 1

Zazdro, ja chce rzucić fajki, ale do tego muszę też odstawić kawę na jakiś czas bo to u mnie taki poranny zestaw XD

Jeśli chodzi o mnie po krótce: papierosy - nigdy i do tej pory wcale (mój tato i sporo moich znajomych za to mnie truje 😅). Alko - bywa różnie (kiedyś było nawet za dużo), ale staram się jak mogę, by pojawiał się teraz tylko na weekendach lub do towarzystwa.

Kawa - jedna, z mlekiem i bez cukru praktycznie codziennie. Ale mogę bez niej żyć. Kiedyś przestałam, bo miałam koszmarne problemy żołądkowe. Jak trafiłam do dietetyka, by zrzucić nadmiar kilo, to kawa wróciła, bo zaczęła być tą przyjemnością zamiast słodyczy.

Energetyków nie lubię, słodkie paskudztwo dla mnie. Bo np. życie bez słodyczy jest możliwe, ale smutne, lol. 

Herbata - zawsze i wszędzie, praktycznie każdy rodzaj. 

Hmm, tutaj raczej nie mam się czym "pochwalić" 😅 Papierosa nawet nigdy nie spróbowałem i gdy komuś o tym wspominam, to na ogół jest szok i niedowierzanie. Także miłe zaskoczenie, że Ireth ma chyba podobne doświadczenie w tej działce.
Alkohol - bywa. W zależności od okresu może to być nieco więcej, ale bywa też tak, że w ciągu miesiąca nie wypiję nawet jednego piwa. Także o nałogu nie ma tu mowy, ale gdy jest towarzystwo i fajna okazja, to nie unikam 😄
Mocniejsze i słabsze tzw. środki odurzające - never. Generalnie, nie lubię tracić kontroli nad sobą i swoim otoczeniem, więc tego nigdy nie tknę (a wracając do alkoholu, to też daaawno nie odleciałem. Pozwalam sobie jedynie na lekki szum w głowie ^^).
Skoro zostały wspomniane to dodam jeszcze, że kawy nie ruszam (nie smakuje mi po prostu), energetyki sporadycznie (jeśli już, to przede wszystkim Red Bull), a herbatę kocham 😃

Kurde, tak czytam Wasze posty i chyba musze zmienic przyzwyczajenia. Ostatnio dostałem 50% zaplaty w herbacie wiec moze też się przerzucę XD

@Kamzo Yeah, szczególnie to dziwi, gdy ktoś ma 30+lat na karku. Raz, kiedy robiłam pierwsze studia i wykładowca nie przepuścił mnie na egzaminie i musiałam powtarzać przez to rok, to był moment, że mogłam sięgnąć po fajki. Ale nie było ich pobliżu, więc do tej pory nie tknęłam i tknąć nie zamierzam. 

To samo tyczy się wszelakich innych środków odurzających - dla mnie wielkie NO-NO, czego by ludzie nie mówili. 

W dniu 7.09.2023 o 08:30, Baka napisał(a):

Zazdro, ja chce rzucić fajki, ale do tego muszę też odstawić kawę na jakiś czas bo to u mnie taki poranny zestaw XD

Szkoda odstawać kawę, bo wróciła do łask. Może coś zmień w tym "rytuale".

Będzie ciężko pić kawę bez papierosa po tylu latach, szczególnie, że mieszkam z osobą która ma taki sam rytuał jak ja. Już słodycze poszły w odstawkę na miesiąc i tak ;(

• Super 1

Mnie jakoś do tego nie ciągnie. Papierosy kiedyś czasami paliłam, ale bardzo rzadko, już od kilku lat nie zapaliłam ani jednego. Energetyków i kawy prawie nigdy nie piję, wolę herbatki. Alkohol zdarza się czasami, ale z umiarem i tylko na jakiś imprezach itp.

Mnie w ogóle nie ciągnie do takich używek jak papierosy czy alkohol. Kawy piję raz/dwa razy dziennie, a więcej piję herbatki 🥰 Moim uzależnieniem są słodycze i to jest większe niebezpieczeństwo. Staram się ograniczać, szczególnie jak robiłam ostatnio badania na glukozę i wyszła mi na granicy 😨 

Papierosów nigdy nie paliłam, alkoholu nie pije, za kawą nie przepadam 🫢Śmieję się, że dziewczyny kolekcjonują kosmetyki a ja mam kolekcje herbat XD

Energetyków tez nie pije.

• Super 1

Palenie papierosów przerabiałem już w okresie 14-15 lat i aktualnie nie palę nic.

Alkohol piję baaardzo rzadko, nie ciągnie mnie do niego w ogóle.

Kawy szczerze nienawidzę, piłem ją może raz czy 2 razy w życiu i nie mam zamiaru do tego wracać.

Monsterki piję bardzo często, chociaż w ciągu ostatnich dwóch miesięcy nie wypiłem żadnego.