Baka Posted September 2 Share Posted September 2 Dlaczego według Was j-pop nie odniósł takiego sukcesu w Polsce jak k-pop? Czego mu brakuje? (pewnie promocji :D). Wydaje mi się, że jeszcze jakieś 10 lat temu japoński pop przebijał k-pop pod każdym względem, pełno było stron i forów o j-music, koreańską muzyką mało kto się interesował, pamiętam, że było jedno forum, co prawda całkiem spore, ale jedno. Gdzie i kiedy to wszystko tak się zmieniło, ze teraz społeczność j-music prawie wymarła a o k-popie trąbi się praktycznie wszędzie. Wcale mnie nie zdziwi jeśli jakiś koreański boysband za kilka lat poprowadzi sylwestra razem z Zenkiem Martyniukiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomika Posted September 2 Share Posted September 2 Odezwę się chociaż pewnie po nic, bo na popie się nie znam. Dla mnie zawsze kpop i jpop to było jedno i to samo. Jakieś kawałki znałam głównie dlatego że oglądałam swego czasu jakieś pojedyncze dramy. Może po prostu Korea chciała promować się za granicą (w końcu nie tylko o muzykę tu chodzi), a Japonia nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted September 2 Share Posted September 2 Jpop pomimo swojej komercyjnej natury był zbyt egzotyczny dla zachodniego człowieka. Jrock zdobył większą popularność, głównie ze względu na swój metalowy feeling. Larki były bardziej gotyckie na początku, później britrockowe, Lunacy przeszli od gotyku do prog rocka, a Gakuto łączył rock z klasyką. Utada, Ayumi, czy MAX to dziwactwa. I tak też jest dzisiaj. Pomimo nagrywania utworów do anime, wrzuć sobie Milet, której ostatnio słuchałem lub Aimer ha ha. Przygodę z kpopem zakończyłem na SHINHWA. Przecież to plastik. Dalekowschodni obraz z zachodnią boysbandową muzyką. Wiele wyjaśnia artykuł https://koreajoongangdaily.joins.com/2022/11/17/entertainment/kpop/kpop-korean-music-kpop/20221117125630830.html Zastanów się, dlaczego większą popularność zdobył sobie serial Squid Games niż Alice in Borderland?? Ktoś bardziej pompował Koreę. Ta muzyka jest widać bardziej multikulturowa, co pasuje do globalistycznej koncepcji świata. Ja Korei tylko Boa Zgadnijcie, dlaczego? LOL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted September 2 Author Share Posted September 2 Fakt, nie tylko o muzykę chodzi, ale j-music ogólnie było bardzo popularne swojego czasu, pisali przecież o tym nawet w takich szmatławcach jak popcorn i bravo i nagle wszystko zanikło. Nie wiadomo skąd pojawił się kpop i nagle wszyscy znają Gangnam Style i milion boysbandow. 2 minuty temu, tomika napisał(a): Dla mnie zawsze kpop i jpop to było jedno ale smutno! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomika Posted September 2 Share Posted September 2 2 minuty temu, Baka napisał(a): Fakt, nie tylko o muzykę chodzi, ale j-music ogólnie było bardzo popularne swojego czasu, pisali przecież o tym nawet w takich szmatławcach jak popcorn i bravo i nagle wszystko zanikło. Nie wiadomo skąd pojawił się kpop i nagle wszyscy znają Gangnam Style i milion boysbandow. ale smutno! W mojej bańce jeśli chodzi o japońską muzykę to względnie popularny był vk i może vocaloidy. Z jpopu kojarzę Arashi, AKB i może kilka wokalistek. Z kpopu z tamtych czasów Shinee, SuJu i Bing Bang. Ale to wszystko może jakieś pojedyncze kawałki i to dlatego, że jakaś znajoma zaczęła się tym jarać. Już prędzej posłucham tradycyjnej enki. Jakoś muzyka pop nigdy do mnie nie przemawiała. Średnio czuje muzykę nie słysząc instrumentów. Nie ten klimat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted September 3 Author Share Posted September 3 10 godzin temu, harlock napisał(a): Zastanów się, dlaczego większą popularność zdobył sobie serial Squid Games niż Alice in Borderland?? Ciężko powiedzieć, nie oglądałem Squid Games, za to Alice on Borderland bardzo mi się podobało! Chociaż gdybym miał strzelać to na Alice trzeba było więcej myśleć XD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted September 3 Share Posted September 3 10 godzin temu, Baka napisał(a): Ciężko powiedzieć, nie oglądałem Squid Games, za to Alice on Borderland bardzo mi się podobało! Squid Games oparte jest na kretyńskim pomyśle, dlatego odpuściłem. Nie disuję całej koreańskiej pop kultury. Świetnie bawiłem się oglądając The Silent Sea czy Space Sweepers. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted September 3 Author Share Posted September 3 Teraz, harlock napisał(a): Świetnie bawiłem się oglądając The Silent Sea Ooo, to mamy trochę podobny gust, mi też się bardzo podobało, wrzuciłem nawet temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamzo Posted September 4 Share Posted September 4 Myślę, że to temat na dobry i długi referat, ale postanowię się ograniczyć do głównego powodu (nie jedynego, ale w moim odczucia bardzo istotnego), a jest nim dostępność. Szeroko pojęta. Wykonawcy kpop udostępniają od dawna wszelki swój kontent w social mediach i na platformach typu YouTube, i to w zasadzie za darmo (jeśli nie liczyć kosztów prądu i łącza internetowego😉). Nowy klip ma swoją premierę na YT, muzyka natychmiast trafia na Spotify, Apple music itp. (a w coraz większej ilości miejsc na świecie, także w wersji fizycznej. Również w Polsce!). Idole często komunikują się z fanami za pośrednictwem twittera, insta, tiktoka czy aplikacji stworzonych specjalnie do tego (np. bubble). Różne występy w programach, oficjalne materiały na YT niemal natychmiast (albo wręcz na premierę) otrzymują angielskie napisy (coraz częściej także inne, jak japońskie, chińskie czy hiszpańskie) i co najważniejsze, trafiają tam z oficjalnych kont, w pełni legalnie. To da się odczuć na wiele sposobów, ale człowiek naprawdę nie ma problemu z dostępem do masy materiału, gdy zainteresuje się nawet nowym, jeszcze mało znanym wykonawcą. I większość tego jest okraszona wspomnianym językiem angielskim. W Japonii przez długi czas stawiano na ekskluzywność. Jeśli nie kupiłeś czegoś bezpośrednio (na miejscu, czy wysyłkowo) to mogłeś zapomnieć o zdobyciu tego w legalny sposób (bądź niejednokrotnie, zapomnieć w ogóle). Angielskie napisy? Jeśli miałeś szczęście, czasami ktoś z fandomu zrobił na własną rękę i udostępnił to pozostałym. Nie wiem czym to było spowodowane, ale na pewno nie był to wybór samych japońskich muzyków. To chyba było coś na zasadzie tradycji i kulturowego ruchu, bo kupno fizycznej wersji i kolekcjonerstwo zawsze były silne w tamtejszym społeczeństwie (oczywiście mam na myśli historię najnowszą). Wydaje mi się, że powoli to się zmienia i Japończycy w tej kwestii także otwierają się na świat, ale to za mało i za późno. Zobaczymy jednak co przyniesie przyszłość. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aesihyx Posted September 6 Share Posted September 6 W dniu 3.09.2023 o 08:12, Baka napisał(a): Ciężko powiedzieć, nie oglądałem Squid Games, za to Alice on Borderland bardzo mi się podobało! Chociaż gdybym miał strzelać to na Alice trzeba było więcej myśleć XD Kocham Alice in Borderland!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
j_pop_neko Posted September 7 Share Posted September 7 (edited) Myślę że jpop jest tak speyficzny i odmiennie od zachodniej muzyki skonstruowany że w naszym kraju jest nadal w trakcie raczkowania. Myślę że to gatunek (a raczej ruch muzyczny) nie dla każdego słuchacza. Zawsze nazywam fanów i słuchaczy jpopu koneserami bo tak jest! Jpop poza Japonią jest muzyką raczej dla koneserów w pewnym sensie.🤔 Edited September 7 by j_pop_neko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 2 Author Share Posted October 2 @j_pop_neko No właśnie chyba jeśli raczkuje to już że starości, jakieś 15 lat temu był boom na jpop, ale szybko przeminal, właśnie wtedy było najwięcej fanowskich stron i forów z tą muzyką - szybko minął, niestety 😞 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted October 4 Share Posted October 4 ano było. fcp musiało zakończyć działalność, a jrm razem z nim, bo była hostowana na tym samym serwerze. próbowałem z magazynem Otaku, aż w końcu dołączyłem do załogi ARIGATO. doszły do tego zobowiązania IRL i ja już nie dałem rady tego ciągnąć. dziewczyny z konkurencyjnych forów chyba dorosły i musiały wziąć się za życie. mafijna ekipa również, praca rodzina, życie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 7 Author Share Posted October 7 W dniu 4.10.2023 o 22:49, harlock napisał(a): fcp musiało zakończyć działalność, harlock.com.pl jest wolne wiec można działać 😄 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted October 7 Share Posted October 7 7 minut temu, Baka napisał(a): harlock.com.pl jest wolne wiec można działać 😄 hcp mogłoby przypominać jakąś chorobę 😛 Tym razem wolny czas staram się poświęcać na doskonalenie pewnych skilli, chcę więcej zarabiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 7 Author Share Posted October 7 1 minutę temu, harlock napisał(a): hcp mogłoby przypominać jakąś chorobę 😛 w dzisiejszych czasach dobra klikalnosc by byla 😄 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
j_pop_neko Posted October 9 Share Posted October 9 @BakaJa tam idę w organizację imprez jpopowych. Coś na przyszły rok planuje. Jak już zakiełkowało w tej materii to niechaj się rozwija.😉😁 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baka Posted October 9 Author Share Posted October 9 Trzymam kciuki w takim razie! Imprezka z dobra muzyka zawsze spoko! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted October 9 Share Posted October 9 2 godziny temu, j_pop_neko napisał(a): @BakaJa tam idę w organizację imprez jpopowych. Coś na przyszły rok planuje. Jak już zakiełkowało w tej materii to niechaj się rozwija.😉😁 no i super 😄 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts