Baka Posted September 3 Share Posted September 3 The Silent Sea to koreański serial sci-fi, w którym oddział Sił Kosmicznych i Powietrznych (SAA) kierowany przez dyrektora Choi postanawia wysłać grupę ludzi wybranych pod przewodnictwem kapitana Han Yunjae (Gong Yoo) do stacji badawczej Balhae na Księżycu. Celem misji jest odzyskanie tajemniczej próbki. Podczas oglądania serialu nasuwa się wiele pytań. Dlaczego ludzkość jest tak samolubna, że pozwoliła światu pogrążyć się w dewastacji środowiska? Jaką pomoc może przynieść eksploracja kosmosu, a konkretnie zasobów znalezionych na Księżycu? Czy istnieje przyszłość dla ludzkości? Jakiś czas temu widziałem ten serial i jako, ze bardzo lubię Sci-Fi to bardzo mi się podobał. Ktoś widział? Fajnie poprowadzony, ma sporo nawiązań do Obcego. Serial dobrze zrządza swoim niskim budżetem i potrafi udanie go maskować a i czasem nawet rzuci jakiś ładniejszy widoczek żeby nie było zbyt monotonnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*harlock Posted September 4 Share Posted September 4 Uwielbiam kosmiczne klimaty, a jako, że mało jest na rynku tego rodzaju propozycji podszedłem do "The Silent Sea" pełen oczekiwań. Po raz kolejny wprowadzenie do opowieści jest beznadziejne. Nie mogę słuchać tych ekologistycznych bzdur. Owszem woda może być racjonowana, ale przez władców świata, a nie z powodów niezależnych, które autorzy próbują wcisnąć na wstępie. Sama opowieść to przyjemny tajemniczy horror w klaustrofobicznym wydaniu z interesującym zakończeniem. Klimatem serial przypomina mi również nieco Ósmego Pasażera Nostromo. Miałem kilka zastrzeżeń co do fizyki na stacji, ale nie pamiętam już konkretnych przykładów ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts